Az Orbán-kormány kedvenc aszfaltozó cége Afrikában vesz részt egy 125 milliárdos beruházásban

2018. május 16., 12:04

Szerző:

Afrikában épít utat Simicska Lajos volt cége, a Duna Aszfalt, az az útépítő cég, amely egy tulajdonosváltás óta egymás után nyeri az állami megrendeléseket. A Külgazdasági és Külügyminisztérium is megerősítette, hogy a cég konzorciumban részt vesz a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Zambiát összekötő út megépítésében – írja a G7.

A 182 kilométeres út összköltsége 125 milliárd forint. Nagy jelentősége van világkereskedelmi szempontból, mivel jócskán lerövidíti az utat a bányáktól a tengeri kikötőkhöz. A jelenlegi útviszonyokat az alábbi videóval szemléltetik:

A minisztérium szerint a jelen projekt is a déli nyitást szolgálja, és a komplett tervezés és a projektvezetés is a magyar cég feladata lesz. A cég tulajdonosa egyébként Simicska kiszorítása óta Szíjj László, aki jelenleg a 17. leggazdagabb magyar.

A portál információi szerint a beruházás előkészítésén majdnem egy évtizede dolgozik egy ghánai–magyar üzletember, René Hutton-Mills. Sógora, Mosie Katumbi Kongó egyik leggazdagabb embere, korábban tartományi kormányzó is volt.

A beruházás szerződését 2016-ban írták alá Zambia fővárosában, Lusakában, és még idén megkezdődik az útépítés. Az utat a Hutton-Millshez kötődő Ged Africa üzemelteti 25 éven át, majd Kongó és Zambia közösen veszi ezt át. A G7 úgy tudja, hogy az útdíj egy alkalomra 600 dollár lesz, átszámítva körülbelül 160 ezer forint, ami a helyi viszonyok szerint reálisnak számít.

A beruházás előkészítésében részt vesz Serfőző Péter, Giró-Szász András korábbi kormányszóvivő volt sógora is. Serfőző azt nyilatkozta a portálnak, hogy arra számítanak, hogy a költségek 6–7 éven belül megtérülnek.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.