Az iskolarendőr négy percig hallgatta kintről a floridai mészárlást

2018. február 23., 12:29

Szerző:

Felfüggesztették azt a rendőrt, aki a Broward County Sheriff irodája szerint nem segített a floridai Marjory Stoneman Douglas középiskolát ért iskolai lövöldözéskor – írja az ABC News.

Scott Israel seriff egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Scot Petersonról, az iskolához kirendelt rendőrről készült egy videó, ami azt mutatta, fedezékbe vonult és kint maradt ahelyett, hogy bement volna leállítani a lövöldöző volt diákot, Nikolas Cruzt.

Nikolas Cruzt később, pár kilométerre az iskolától fogták el
Fotó: Coconut Creek Police/Twitter

– Be kellett volna mennie, elkapnia, vagy megállítania, ha kell, megölnie a támadót. Ehhez képest megérkezett a 12-es épülethez, ahol a lövöldözés zajlott, de kint maradt és fedezékbe vonult. Négy percig hallgatta kintről a lövéseket. – mondta a sheriff. 

Petersonnál volt fegyver és szolgálatban is volt a lövöldözéskor. A férfi, miután felfüggesztették úgy döntött, inkább lemond, ugyanis már elérte a rendőri nyugdíjkorhatárt. A férfit 2017-ben az év járőre díjra is jelölték.

A február 14-én, a floridai Parkland középiskolájában elkövetett tömegmészárlásnak 17 halálos áldozata van, és még mindig tucatnál több sebesültet ápolnak kórházban. Az elkövető, a 19 éves Nikolas Cruz – aki korábban az iskola diákja volt – egy nappal később a bíróságon beismerte tettét, és 17 rendbeli, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal vádolják. Közben kiderült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) súlyos hibákat vétett, mert nem foglalkozott érdemben két bejelentéssel, amely kifejezetten Cruzra hívta fel a figyelmet. A második bejelentést Cruz egyik közeli ismerőse tette januárban, aki elmondta a szövetségi nyomozóknak, hogy Nikolas Cruz azt hangoztatja: embert akar ölni.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.