Az Európai Bizottság megerősítené a visszaélést bejelentő személyek védelmét

2018. április 23., 18:52

Szerző:

Új jogszabályt javasol az Európai Bizottság a visszaélést bejelentő személyek védelmének megerősítésére az EU-n belül – írja az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

A közelmúltbeli botrányok, amilyen a Dieselgate-botrány, a Luxleaks-kiszivárogtatások, a Panama-iratok vagy a Cambridge Analytica tevékenységével kapcsolatban napvilágra kerülő információk azt tanúsítják, hogy a visszaélést bejelentő személyek fontos szerepet játszhatnak a közérdeket károsító törvénytelen tevékenységek leleplezésében, és így az országok jólétében.

A hétfői javaslat szavatolja az uniós jog megsértéséről beszámoló, visszaélést bejelentő személyek magas szintű védelmét. Biztonságos csatornákat hoz létre a bejelentések számára, és védelmet nyújt az elbocsátással, az alacsonyabb beosztásba sorolással és a megtorlás egyéb formáival szemben. (Egy 2016-os felmérés szerint a visszaéléseket bejelentő munkavállalók 36 százalékát éri megtorlás.) Továbbá arra kötelezi a hatóságokat, hogy tájékoztassák róla a lakosságot.

Frans Timmermans
Fotó: Youtube

– Számos közelmúltbeli botrány sohasem került volna napvilágra, ha bennfentes személyeknek nem lett volna bátorságuk ahhoz, hogy felemeljék a szavukat.

Akik megtették ezt, óriási kockázatot vállaltak. Tehát ha jobb védelmet nyújtunk a visszaélést bejelentő személyeknek, hatékonyabban deríthetjük fel és akadályozhatjuk meg az olyan közérdeket érő károkat, mint például a csalás, a korrupció, a társasági adó elkerülése, vagy az emberek egészségének és a környezetnek a károsítása.

A helyes cselekedetért nem járhat büntetés. Ezenfelül a mai javaslatok az oknyomozó újságírók forrásaiként fellépő személyeket is védelemben részesítik, elősegítve a véleménynyilvánítás- és a sajtószabadság védelmének biztosítását Európában – nyilatkozta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

A javasolt jogszabály szerint minden 50 munkavállalónál több személyt foglalkoztató vagy 10 millió eurót meghaladó éves árbevétellel rendelkező vállalkozásnak belső eljárást kell kialakítania a bejelentések kezelésére. Hatálya minden központi és regionális közigazgatásra, valamint minden 10 000 lakosnál nagyobb település önkormányzatára kiterjed.

Jelenleg az EU-n belül széttagolt és egyenlőtlen védelmet nyújtanak a visszaélést bejelentő személyeknek, és csak 10 tagállam biztosít teljes körű védelmet számukra. A többi országban részleges védelmet nyújtanak, amely csak egyes ágazatokra vagy munkavállalói kategóriákra terjed ki.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.