A teljes mentőcsapat is kint van a barlangból, óriási siker lett a thaiföldi akció

2018. július 10., 20:26

Szerző:

Már kint van az utolsóként bent maradt három tengerészgyalogos mentőbúvár és a gyerekekhez leküldött orvos is a thaiföldi barlangból, ahonnan ma sikeresen kihozták a teljes focicsapatot és edzőjüket. 

Vasárnap és hétfőn már nyolc focistát kihoztak tizenkettőből, a nemzetközi mentőcsapat pedig ma megkezdte az akció utolsó fázisát. Magyar idő szerint két óra előtt valamivel mind a 12 fiút és az edzőjüket is kihozták, kora estére pedig a teljes mentőcsapat is kint volt. 

Kimerült mentőcsapatok a barlangban

Az összesen tizenkét fiúnak és edzőjüknek még június 23-án veszett nyoma a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben, az esőzések okozta áradás miatt rekedtek a barlangban. Brit búvárok július 2-án találták meg őket, azóta készítették elő az akciót. A vasárnap és hétfőn kimentett gyerekeket a 80 kilométerre fekvő Csiang Rai kórházába szállították, a fiúk kielégítő állapotban vannak, maguktól esznek, beszélnek. További vizsgálatok várnak rájuk, hogy kizárják, megbetegedtek -e a barlangban található gomba és denevérürülék belélegzésétől.

„A legtöbb aggodalomra a barlangban élő denevérek adnak okot, amelyek sok fertőző betegséget, többek között veszettséget közvetítenek. Nemcsak maguk az állatok veszélyesek, hanem az ürülékük is, ami barlangszerte megtalálható" – magyarázta.

Nem tudni, voltak-e denevérek ott, ahol a 12 fiú és edzőjük tartózkodott, bár a legtöbb barlangban élnek kisebb-nagyobb kolóniák. Ha azonban az orvosokban él a gyanú, hogy kapcsolatba kerültek a szárnyas emlősökkel, akkor valószínűleg védőoltást kapnak, hogy a veszettség kialakulását megakadályozzák.

„Vannak gombák is, amelyek előszeretettel tenyésznek denevérürülékben. Spóráik belélegzése gombás tüdőgyulladást, hisztoplazmózist okozhat" – tette hozzá.

Lehet, hogy a gombás fertőzés tünetei nem jelentkeznek a kórházban, csak a gyerekek későbbi élete során. „Vannak esetek, amikor hónapokig, évekig lappang a kór és nem betegíti meg az embert, hacsak immunrendszeri problémája nem adódik" – mondta Adalja.

Aggodalomra adhat okot a leptospirózis nevű bakteriális fertőzés is, ami tüdővérzést és agyhártyagyulladást is okozhat.

A kutató szerint azonban kevésbé egzotikus gondok is adódhatnak: lehetnek gyomor-bélrendszeri problémák a barlangi higiéniás körülmények miatt, a bőrsérüléseik szintén elfertőződhetnek.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.