A német elnök beszólt az Orbán-kormánynak, szerinte irritáló, ami Magyarországon történik

2017. december 8., 19:17

Szerző:

Nemzetközi Adalbert-díjjal tüntették ki pénteken Berlinben Kónya Imre volt belügyminisztert, a rangos elismerést Frank-Walter Steinmeier német államfő adta át.

A német szövetségi elnök, a Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik vezető politikusa köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Kónya Imre azok közé a politikusok közé tartozik, akik 1989-ben felelősséget, és személyes kockázatot is vállaltak. A pártállam ellenzékében folytatott tevékenységét jellemző  „bátorság, bölcsesség és ügyesség” pedig nagyban hozzájárult a Magyarországról kiindult "lendülethez", amely egész Európában elvezetett a szabadság és a demokrácia áttöréséhez.

Fotó: (MTI/EPA/Clemens Bilan

Steinmeier hozzátette, hogy egyes magyarországi fejlemények irritálják és kihozzák a sodrukból a németeket, de éppen a magyarok iránt érzett „közelség és elkötelezettség” miatt. Hangsúlyozta, dolgozni kell, és dolgozni is akarnak az árkok betemetésén, és ugyan "nem kell mindenben egyetérteni, de létre kell hozni a közös meggyőződések és célok fundamentumát.

Steinmeier megjegyzése meglepően kemény oldalvágás volt, célzás arra, hogy Magyarország és Németország továbbra sem ért egyet a menekültkérdésben, illetve emlékeztető, hogy magas rangú német politikusok rendre bírálják az Orbán-kormányt az egyre szélsőségesebb, EU-ellenes megnyilvánulásai miatt. Ahogy csütörtökön mi is megírtuk, az Európai Bizottság három ügyben – a menekültkvóta, a civiltörvény és lex CEU ügyében – is bírósági szakaszba léptette a kötelezettségszegési eljárást.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.