A Fehér Ház hivatalosan is bejelentette, hogy kit jelöl magyar nagykövetnek

2018. február 14., 10:50

Szerző:

A Fehér Ház hivatalosan is jelölte David B. Cornsteint az Egyesült Államok következő magyarországi nagykövetének. Az erről szóló közlemény kedden jelent meg az amerikai elnöki hivatal honlapján. 

 

David B. Cornstein 78 éves, apai ágon orosz, anyai ágon magyar származású New York-i üzletember. Ékszerből szerezte a vagyonát, hálózata, a Finlay Fine Jewelry – amelynek az éléről 1999-ben vonult vissza – a Bloombergen szereplő profilja szerint ékszerek bérbeadásával foglalkozik. Több hivatalos kereskedelmi tisztséget is viselt, tagja volt New York állam gazdaságélénkítési bizottságának és alelnöke a város gazdaságfejlesztési társaságának, és később , de megválasztotta elnöknek New York állam olimpiai bizottsága is. Adománygyűjtő munkájáért Év embere díjat kapott a kemoterápián áteső betegeknek segíteni hivatott Chemotherapy Foundationtől és a cukorbetegekkel foglalkozó Juvenile Diabetes Foundationtől is. Nagykövetként az állomáshelyét egy szenátusi meghallgatás után foglalhatja el. A fenti portréfilmet 2013-ban készítették vele.

Colleen Bell tavalyi távozása óta az amerikai nagykövetséget Budapesten ideiglenes ügyvivő vezeti. Ő David Kostelancik, aki egy tavaly októberi beszédében élesen bírálta az Orbán-kormányt a magyar sajtó függetlenségének a felszámolásáért.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.