Vitézy szerint éjszaka is járjon a metró

2017. november 16., 12:22

Szerző:

Péntek és szombat este éjjel 2-ig vagy akár egész éjjel járó metrók mellett érvel friss Facebook-posztjában Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója, a Közlekedési Múzeum igazgatója (akinek egyébként az üzemszerű éjszakai tömegközlekedést köszönhetjük Budapesten). 

Az elmúlt években Budapesten teljesen meghaladta az élet azt, hogy az utolsó metró 23:35-kor induljon – a belváros nem ürül ki fél tizenkettőkor. Itt az ideje továbblépni. „Péntek-szombat esténként az üzemidő meghosszabbítása egy-két órával vagy akár a hétvégi éjszakákon a folyamatos, 24 órás metróüzem bevezetése szerintem időszerű lenne. Először az M1, M2, M4 vonalakon, aztán, ha kész a felújítás, az M3-ason is” – írja.

Legutóbb épp London mutatta ki, hogy az éjszakai gazdaság észszerű fejlesztése jócskán hozhat a város konyhájára. És nem, nem kocsmákra kell itt gondolni, hanem a későbbre nyúló éttermi, színházi, koncertéletre, a turizmusra és persze sok-sok másra is – a jól működő, mindenki számára elérhető éjszakai élet munkahelyeket is teremt. London ebből a megfontolásból vezette be péntek-szombat éjjel a 24 órás metróüzemet számos vonalon NightTube néven, de messze nem elsőként tette ezt Európában – számos kutatás kimutatta, a városok gazdaságának is megéri ez a lépés. 

Rengeteg részletkérdés feltehető, például hogy ezeken a péntek-szombat éjszakákon a metrókhoz milyen egyéb járatok kapcsolódnak, illetve hogy megmaradna-e felettük bármilyen éjszakai járat – ezekre lehet válaszokat találni, anno dolgoztunk is ilyesmin a BKK-ban, bár a hármas metró polémiája miatt végül nem tudott napirendre kerülni. Egy érdemi BKK-s társadalmi egyeztetésre bizonyosan érett a téma, és ezeket a részleteket tisztázni is lehetne így, az utasok bevonásával – összegez Vitézy Dávid.

13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

12:53

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.