Vitézy Dávid: visszalépésekben a legnagyobb előélete Karácsony Gergelynek van

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerint még nagyon a kampány elején járnak, de „a váratlan visszalépésekben a legnagyobb előélete Karácsony Gergelynek van″. A közlekedési és városmobilitási szakértő többek között a Fideszhez fűződő kapcsolatáról is beszélt a Szabad Európa Rádió adásában, amit az Index szemlézett.

2024. április 1., 09:37

Szerző:

Vitézy Dávid a Szabad Európa Rádió adásában többek között arról is beszélt, mi a véleménye Karácsony Gergely kijelentéséről, mely szerint Szentkirályi Alexandra visszaléphet a főpolgármesteri versenyben

A közlekedési és városmobilitási szakértő úgy látja, hogy a Fidesz nem tudja megnyerni a júniusi főpolgármester-választást, de a visszalépéssel a saját későbbi közgyűlési pozíciójukat is veszélyeztetnék. Vitézy Dávid (Karácsonnyal ellentétben) nem számol azzal a forgatókönyvvel, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépjen – írja a lap.

Mint mondta, még nagyon a kampány elején járnak, de „ebben a hármas mezőnyben a váratlan visszalépésekben a legnagyobb előélete Karácsony Gergelynek van”. Vitézy Dávid felidézte, hogy Karácsony Gergely a 2022-es választásoknál „a teljes ellenzéki szavazótábort cserbenhagyva” lépett vissza Márki-Zay Péter javára.

Én el tudom képzelni akár azt is, hogy ő visszalépjen ettől a versenytől

– fogalmazott Vitézy Dávid. 

Megjegyezte, a főpolgármesternek el kellene döntenie, hogy a budapestiek többségének vagy Gyurcsány Ferencnek szeretne megfelelni. Hozzátette, jelenleg a Facebookon zajlik az egész várospolitika, így emiatt „alig tudunk valamire rámutatni, hogy mi történt az elmúlt öt évben”. Szerinte Karácsony Gergely a 2026-os országgyűlési választáson is újra indul miniszterelnök-jelöltként. 

Határozottan konfrontálódna a kormánnyal Vitézy Dávid

A főpolgármester-jelölt arra is kitért, hogy semmi köze nincs a Fideszhez, bár bevallotta, hogy a 2022-es parlamenti választáson nem látta Márki-Zay Pétert alkalmasnak az ország vezetésére, így végül a kormánynak adott bizalmat.

Kifejtette, kampányát szeretné úgy felépíteni, hogy ténylegesen a budapestiekhez szóljon. Szerinte lehet „pártpolitikai csatákon túli vezetése is Budapestnek, amely konfrontálódik a kormánnyal”.

Hozzátette, főpolgármesterként nagyon határozottan készül erre többek között azért, hogy az egészségügy ne a jelenlegi formában működjön Budapesten. Mint mondta, az egészségügyi ellátás ma Budapesten jelentősen rosszabb, mint például Nyíregyházán, Debrecenben vagy Győrben. A HÉV-ek felújításával kapcsolatban Lázár Jánossal is kész konfrontálódni.

Mint ismert, Vitézy Dádiv március 19-én jelentette be, hogy indul a főpolgármesteri tisztségért.

Élő bejelentkezésében többek közt arról beszélt, hogy Budapest a világ legszebb városa, ám szerinte a mindennapokban „nem a képeslapokról ismert belvárosban élünk”, és ha elhagyjuk a Budai Vár és a Lánchíd környékét, öt súlyos problémával nézünk szembe, melyek a következők:

  • nincs elég megfizethető lakás és drága az albérlet,
  • nem elég jó a közösségi közlekedés a külső kerületekből és az agglomerációból,
  • az egészségügyi ellátás színvonala romlik,
  • a közterek nem elég „otthonosak”, nincs elég zöld és sétálóutca, illetve
  • a körúton túli Budapestet magára hagyták, minden fejlesztési forrás a belvárosba jut.

 

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.