„Van egy kormány, amelyik nincs tisztában a jogállam működésével” – A CEU rektora szerint diszkriminálják az egyetemet

2017. október 17., 16:44

Szerző:

Elfogadhatatlan, szükségtelen jogi bizonytalanságban tartják a CEU-t – bírálta az Orbán-kormányt Michael Ignatieff rektor azon a sajtótájékoztatón, amelyet az egyetem vezetése tartott kedd délután.

A rektor az Orbán-kormány bejelentéseire reagált. Trócsányi László igazságügyi miniszter a múlt héten állt a nyilvánosság elé azzal, hogy egy évvel meghosszabbítják a határidőket azoknak a feltételeknek a teljesítésére, amelyeket a felsőoktatási törvény lex CEU néven elhíresült módosításában állapítottak meg a Magyarországon működő külföldi egyetemek számára.

Fotó: Kökényesi Gábor

Az egyik feltétel, hogy az érintett felsőoktatási intézmények az anyaországukban is akkreditált képzést folytassanak, aminek a CEU is megfelel azzal a szerződéssel, amelyet a New York-i Bard College-dzsal kötött az Egyesült Államokban, New York államban. Ezért nem értik – hívta fel a figyelmet most Ignatieff – Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter bejelentését, hogy a határidő meghosszabbítása miatt okafogyottá vált aláírni azt a szerződést, amely az Orbán-kormány és New York között körvonalazódik az ügyben.

A rektor szerint az aláírás elutasítása diszkriminálja a CEU-t, már csak azért is, mert az Orbán-kormány júliusban aláírt egy hasonló megállapodást Maryland állammal egy ott akkreditált amerikai felsőoktatási intézmény, a McDaniel College budapesti működéséről. Semmi értelme aláírni egy szerződést Marylanddel és megtagadni ugyanezt New Yorktól. Ez diszkrimináció, az Orbán-kormány pedig nem adott választ a miértjére – jelezte Ignatieff. – Tényleg két nagyon egyszerű szerződésről van szó – fűzte hozzá. Egy újságírói kérdésre úgy válaszolt, az egyetem aggódik a patthelyzet miatt, az ügynek legalábbis nem kellene politikai töltetűvé válnia a választási évben. „Ez egy egyetem. Az Orbán-kormánynak semmi oka mondvacsinált ürüggyel beavatkoznia a működésébe, számomra pedig úgy tűnik, hogy egyszerűen csak magának árt az egésszel az Egyesült Államokban. Képzeljék csak el New York kormányzóját, akinek három hónapnyi tárgyalássorozat után azt kell hallania, hogy egy miniszter kijelenti, okafogyottá vált aláírni a szerződést. Mit gondolhat most? Mit gondolhatnak azok a vezető EU-s politikusok, akik azt látják, hogy van egy kormány, amely nincs tisztában a jogállam működésével? – feszegette a rektor. – Nem akarunk akadály lenni. A célkitűzésünk, hogy aláírják a szerződést” – zárta a sajtótájékoztatót.

A CEU az ügyben sajtóközleményt is eljuttatott lapunkhoz. Ez így hangzik: „A CEU felszólítja a magyar kormányt, hogy írja alá a megállapodást, és küldje tovább a parlamentnek jóváhagyásra. A megfelelési határidő meghosszabbítása, amelyet ma az Országgyűlés elfogadott, az egyetemet és a magyar tudományos közösséget feleslegesen teszi ki még egy év jogbizonytalanságnak.”

Bár a lex CEU-ban szereplő eredeti határidők ellen korábban a Velencei Bizottság is kifogást emelt, a meghosszabbításuk inkább arról szól, hogy az Orbán-kormány sakkban akarja tartani az egyetemet. A felsőoktatási intézmény bűne a leginkább az, hogy Soros György alapította, aki most a nemzeti konzultációt felvezető gyűlöletkampány célkeresztjében áll. 

A határidő meghosszabbítása azt jelenti, hogy a CEU 2018. január 1. helyett 2019. január 1-jéig kapott időt a felsőoktatási törvény módosításában megállapított feltételek teljesítésére, és elindíthatja a 2018/2019-es tanévet.