Ukrajnai Fidesz-szavazókkal duzzasztották fel a határmenti falvakat

2018. április 11., 12:50

Szerző:

Az RTL Klub Házon kívül műsora oknyomozó filmet forgatott a határ menti falvakban a szervezett voks-turizmusról. Ebből az derült ki, hogy tömegesen jelentettek be a szabolcsi Kispaládon a falu házaiba nem Magyarországon élő, ukrán-magyar kettős állampolgárokat, hogy tudjanak szavazni. Ugyanez volt a gyakorlat a szerb határ mentén is. 

Vasárnap a választás napján is forgattak Kispaládon. Az a család, amely korábban nyilatkozott a műsornak, most számkivetettnek számít, nem állnak velük szóba a településen. Pedig alig vannak a faluban, akik ne jelentettek volna be határon túl élő embereket a házukba.

Adorján Béla jobbikos képviselőjelölt szerint ezrek jöttek át Ukrajnából szavazni vasárnap. – Érkeznek szállítójárművekkel a határig, az ukrán határig, gyalogosan átkelnek a határon, itt pedig szállítójárművek fogják várni őket, és mindenkit célirányosan, neki megszabott szavazóhelyiségbe fognak elszállítani.

Érezhető volt a megerősített szolgálat a tiszabecsi határon, pillanatok alatt átléphették a járművek a több órás várakozás helyett. Voltak, akiket kisbuszokkal szállítottak, de gyalogosan is sokan jöttek a környező falvakból. Néhányan elismerték a stábnak, hogy szavazni jöttek át, nem itt élnek, de részleteket nem akartak elárulni.

A stáb várakozott egy órát a kispaládi szavazóhelyiség előtt is, ahol egymás után érkeztek az ukrán rendszámú autók, és a nem paládi lakosok. 

Adorján Bélát is megkeresték, hogy szállítanak neki 400 szavazót, ha állja a költségeket. A hangfelvételen azt kérték tőle, hogy sört és felest adjon a szavazatokért cserébe. Emlékeztetőül: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú választókörzetében 60 feletti százalékkal nyert a Fidesz-KDNP jelöltje.

Délen a szerb határ mentén Hercegszántón hasonló volt a helyzet.  Grünfelder Zoltán, a Jobbik helyi képviselője szerint a településen 10-15 embert jelentettek be, de van olyan ház, ahol 40 fölött van a bejelentkezettek száma.

Volt olyan lakcím is, ahova egy ólakkal körbevett, pajtaszerű ingatlanba jelentettek be hat személyt.