SzázSzó néven alakítaná újra Ujhelyi István a szárszói találkozót

Ujhelyi ismét beindítaná a régi balliberális oldal legfőbb nyári találkozóját, az ötlettel az eredeti házigazda, Farkasházy Tivadar is egyetért.

2023. augusztus 15., 16:05

Szerző:

„Évek óta gondolkodom már azon, hogy fel kell éleszteni a szárszói találkozók hagyományát, igencsak ráférne a közéletre” – így nyilatkozott a 24.hu-nak Ujhelyi István EP-képviselő. Az MSZP-t 2022-ben végleg elhagyó Ujhelyi szerint nagy szükség lenne a 90-es, és 2000-es évek egyik legfontosabb politikai fórumának, a Farkasházy Tivadar által megszervezett szárszói találkozóknak a felélesztésére. Ötletéről, beszámolója szerint már beszélt Horgas Péter ellenzéki aktivistával, a CivilBázis vezetőjével, és Farkasházyval is, akik a hagyomány felélesztését támogatják.

Ujhelyi most SzázSzó néven indítaná be újra a találkozókat. A találkozó nem a Balaton-parton, hanem a budapesti Margit-szigeten kerülne sorra Ujhelyi tervei szerint, és szeptember 9-én, egynapos, zártkörű, nem sajtónyilvános összejövetelt jelentene.

„Ugyanazt és ugyanúgy bizonyosan nem lehet azonnal létrehozni, de civil és közéleti bázison mi most kísérletet teszünk a folytatásra” – vélekedett Ujhelyi, akiről korábban kiderült, nem indul újra az Európai Parlamentben képviselőként 2024-ben.

Az eredeti, 1943-as, antifasiszta népfront alapításával végződő szárszói találkozókat az ötvenedik évfordulón, 1993-ban először mint emléktalálkozót szervezték meg a liberális és konzervatív értelmiségiek Farkasházy közerműködésével. Az idővel egyre inkább az 1990-2010 között MSZP-SZDSZ politikai holdudvar eseményévé vált, noha Orbán Viktor 1993-ban és később is részt vett még, lassan ő és a Fidesz is elmaradt az eseményekről.

2010 után a balliberális oldal folyamatos felszámolódásával a Szárszói Találkozók is eljelentéktelenedtek, Farkasházy utoljára 2016-ban rendezte azt meg.

(Kiemelt kép: Ujhelyi István. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.