Tüntetés – Megtelt a Hősök tere, tömegjelenetek szerte a városban

Már délutántól nagyon nehéz volt eljutni a Hősök terére bejelentett tüntetés helyszínére tömegközlekedéssel. A tér megtelt, rég látott tömeg gyűlt össze az influenszerek „Odakint most szörnyek járnak” elevezésű demonstrációjára, amelyet a Novák Katalin lemondását megelőző események elleni tiltakozás céljából hirdettek meg. 

2024. február 16., 19:15

Szerző:

„Az elmúlt napok történései arra sarkalltak minket, hogy együtt lépjünk ki az online térből. Nagyon nincs rendben, hogy a magyar közélet uszításból, gyűlöletkeltésből, karaktergyilkosságokból áll. És ha ez nem lenne elég kiábrándító, az is kiderült, hogy a pápalátogatás ürügyén szabadon engedtek egy embert, aki aktív segítője volt egy gyermekbántalmazó erőszaktevőnek. Elnöki kegyelemmel szabadult, erkölcsi bizonyítványt kap, bármikor újra gyerekek közelében dolgozhat. Ami történt, az túlmutat a volt köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter személyén és felelősségén. A legkiszolgáltatottabb, tragikus sorsú gyermekeket hagyta cserben az állam, amikor egy bántalmazó intézményigazgatóra bízta őket. A cserbenhagyás után most el is árulták az áldozatokat. A dühünket, a fájdalmunkat, az együttérzésünket szeretnénk ezúton is kifejezni” – fogalmazták meg a szervezők a tüntetés célját, melyet pénteken 18 órától hirdettek meg a budapesti Hősök terére

Tömött 4/6-os villamosról, emberekkel teli Andrássy útról szóló posztok lepték el a közösségi médiát péntek délután. Beszámolók szerint a Deák téren is hatalmas a tömeg, a Telex élő tudósítása szerint a metróba egy ideig csak szakaszosan engedték le az embereket, majd le is zárták a kisföldalattit a balesetveszély elkerülése érdekében. 

Várhatóan este fél nyolcig: 

  • a Dózsa György út lezárása esetén a 20E autóbusz módosított útvonalon jár: nem érinti a Hősök tere megállót, helyette a 70-es trolibusz Olof Palme sétány és a 901-es busz Kacsóh Pongrác út megállóiban áll meg.
  • a 30-as, 30A, a 75-ös, 79-es és a 230-as járatok a Hermina út felé terelve közlekednek: a Hősök tere, a Benczúr utca és a Damjanich utca-Dózsa György út megállók helyett a 70-es és a 72-es trolibuszok érintett megállóiban állnak meg.
  • az Andrássy út lezárása esetén a 105-ös és a 210-es autóbusz a Bajza utca és a Hősök tere helyett a 72-es trolibusz Bajza utca-Rippl Rónai utca és a Honvédkórház megállóiban áll meg.

A Budapest Közút villanyoszlopokra szerelt élő webkameráinak tanúsága szerint hatalmas a tömeg a téren:




„Nem vagyunk egyformák, sőt, egészen különbözünk. Védjük meg a határainkat, védjük meg a gyerekeinket! Annyiszor hallottuk már ezt a frázist, hogy értelmét vesztette a szó, de az igazság az, hogy értelme ebben a formában sosem volt. Egy szánalmas, nemzeti konzultációnak csúfolt ócska, hazug, eldöntendő kérdésekkel teleírt mihaszna papírlap formájában” – mondta videóüzenetében. „A szülő aggodalmát a gyerekei felé felhasználják arra, hogy lázítsanak, buzdítsanak valami ellen, ami aztán politikai haszonná hatalommá konvertálódik. A nárcisztikus manipulatív tanárok országszerte az iskolákban. Az oktatás teljes leépítése és a pedofíliában szenvedő beteg és gátlástalan emberek gyerekek közelébe engedése az, ami nem büdös a hatalomnak, abban az esetben, ha politikai érdek húzódik mögötte” – mondta Azahriah. „Talán páran, akik most itt vannak ma este és ismertek engem korábbról, tudják, hogy voltak kifejezetten megviselő élményeim a sulis éveimből. Jogosan lázadozhatnék, sőt, a sikereimre hivatkozva harsoghatnám, hogy mi haszna ez a suli dolog, hogy ha nekem sem kellett ahhoz, hogy elérjem a céljaimat vagy érvényesítsem az akaratom. Mindazonáltal nem teszem ezt. Azért nem teszem, mert őszintén azt gondolom, túltekintve a kellemetlen élményeim horizontján, az oktatás, aminek szánták, ahogy indult, az egyik legnemesebb, leghumánusabb dolog az egész emberiség történelmében” – mondta az énekes, aki „Őszintén sajnálja, hogy nem tud ott lenni fizikailag a Hősök terén”.

Szerdán újabb tüntetés

Az Országos Közös Akarat, a Civil Bázis és az Egységes Diákfront fáklyás felvonulást szervez 2024. február 21-ére, szerdára. Az Ennyi nem elég! El a kezekkel a gyerekektől! című tüntetés  

február 21-én, szerdán, 17 órakor indul a Szent Gellért térről és a miniszterelnöki hivatalnál ér véget. 
(Kiemelt képünk: A Budapest Közút webkamerájának kép 2021. február 16-án este, az Odakint most szörnyek járnak demonstráció ideje alatt a Szondi utca felé. Fotó: Budapest Közút.)

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.