Több száz határon túli szavazhatott Csepelen Németh Szilárdra, sokan még csak nem is beszéltek magyarul

A Fidesz alelnöke még büszkélkedett is velük, de végül elbukott.

2018. április 12., 12:30

Szerző:

Több száz csepeli lakcímmel rendelkező határon túli kettős állampolgár adhatta le a voksát Budapest 17. számú választókörzetében, Soroksár-Csepelen április 8-án, a parlamenti választások napján úgy, hogy jelentős részük nem vagy csak alig tudott magyarul – írja a hvg.hu. A portál figyelmét a pártok szavazóköri delegáltjai hívták fel a sok esetben turistaként viselkedő tolmácsot kérő szavazókra, de azok is feltűnő tájékozatlanságról tettek tanúbizonyságot, akik magyarul szólaltak meg.

„Segítsen má’, nem találom a Fideszt!”

– dugta ki a fejét egy fülkéből a hvg.hu forrásai szerint egy tájszólással beszélő nő, akinek az eltévedő tollát végül a szavazókör kormánypárti delegáltja vezette rá a helyes útra. Egy másik szavazóköri delegáltnak az tűnt fel, hogy a személyi igazolványok tanúsága szerint kiemelkedően nagy számban érkeztek szavazni olyanok, akik Romániában, a Maros megyei Szovátán születtek. De felkapta a fejét arra is, hogy csaknem 40 határon túli születésű szavazó ugyanabba a három lépcsőházba volt bejelentve egy csepeli lakótelepen. Hasonló jelenségről, 20-as, 30-as csoportban érkező határon túliakról számolt be egy királyerdei és több más szavazókör delegáltja is. És ha ez nem lenne elég, két hete csütörtökön és pénteken a hvg.hu-nak több olvasó is írt háborgó hangú levelet, hogy

egyszerűen nem férnek fel a csepeli HÉV-re, és a buszokra, mert a tömegközlekedési járműveket zsúfolásig megtöltik a magyart törve vagy nem is beszélő, hátizsákos-bőröndös fiatalokkal.

Határon túli kettős állampolgárok hivatalosan levélben, pártlistára szavazhatnak. Aki rendelkezik magyarországi lakcímmel, nyilván az adott választókerület egyéni jelöltjére is leadhatja a voksát, a csepeli eset viszont azért visszatetsző, mert a parlamenti választások napján megjelent határon túliaknak a lakcímükön kívül láthatóan nem spok közük volt Csepelhez. Április 8-án az egyik szavazóköri delegáltat meg is fenyegették, amikor a nyomába szegődött egy a választóhelyiségtől elhajtó román rendszámú autónak. Kopjon le, mert ha nem, bántódása esik – mondták neki.

Németh Szilárd vasárnap a Bálnában Fidesz eredményváróján
Fotó: Merész Márton

Ami a Fideszt és Németh Szilárdot illeti, ő a megválasztásáért megmozduló hatalmas erők – köztük a személyesen segítségére siető Orbán Viktor utolsó pillanatban történt csepeli kampányfellépése – ellenére veszített az Együtt jelöltjével, Szabó Szabolccsal szemben. 

A hvg.hu számításai szerint összesen több száz csepeli lakcímmel rendelkező határon túli szavazó adhatta le voksát Csepelen április 8-án.

– A nemzeti összefogás megvalósult, jelentem főnök, ugyanis a határon túliak is belendültek. Kitoltuk az egész kampányunkat térben és időben – büszkélkedett a Fidesz alelnöke a miniszterelnök előtt a Csepelen megjelent határon túli magyarokkal, akik a mozgósítást hivatottak segíteni.

Arról, hogy április 8-án gyakorlatilag megnyitották Magyarország határait a voksturisták előtt, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.