Tizenegy éve (!) napi 550 forint van a magyar betegek háromszori étkeztetésére, de a kórházigazgató nem szereti, ha a család kiegészíti a menüt

2018. február 14., 10:20

Szerző:

A népi közmegegyezés szerint kevés és rossz a magyar kórházi koszt. A minőség persze fel- és lefelé is eltér ugyan, de egy biztos: a kórházaknak fejenként napi 550 forintból kell kihozniuk az ellátmányt.

Ez pedig egy fillérrel sem több, mint 2007-ben, azaz idestova 11 éve volt.  

Hír TV helyszíni riportja egyebek mellett megerősíti az általános tapasztalatot, miszerint a betegek élelmezése részben a hozzátartazókra hárul (ahogy sokhelyütt a legnélkülözhetetlenebb kellékeket is ők hozzák, amilyen a vécépapír, a szappan, a felvekvés elleni krém. 

Az egyik szolnoki klinikán néhány napja a kórházi vacsora egy szelet kenyér és két kockasajt volt. A leggyakrabban felvágottal és egy szelet üres kenyérrel vagy zsemlével igyekeznek letudni a vacsorát. Igaz, ebből létezik akár ünnepi kiadás is.

Az egyik budapesti kórház konyháján viszint kifejetzetten büszkék az ellátás nívójára. A főigazgató inkább arra emlékeztet:

árthat is, ha a hozzátartozók kipótolják a menüt.

„A speciális étrendet azért állították össze, hogy a beteg gyógyulását szolgálja. Ha azt a hozzátartozók, akár jó szándékból is, de felborítják, az a beteg gyógyulása szempontjából nem feltétlenül előnyös” – fogalmazott Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója. 

Akár a speciális, akár a hagyományos étrendről van szó, a szikár valóság az, hogy

egy beteg háromszori étkeztetésére legfeljebb 550 forint jut naponta.

Nincs is egészségesebb reggeli, mint a héjában főtt krumpli
Fotó: Facebook/Kórházi koszt

Az egyik egészségügyi szakszervezet alelnöke azt mondja, ritka, hogy ennyi pénzből jól főzzenek. „Vagy a minőség, vagy mennyiség. ’99-es a szabályozás, azt gondolom, hogy ha ezt az összeget a duplájára emelnék, még akkor sem lenne megfelelő, de mégis változás történne” – mondta Bencsik Andrásné, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke.

A Szent Imre-kórház korábbi főigazgatója, aki ma már a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa, azt mondja, hogy a kórházaknak ki kell pótolniuk az étkezésre szánt pénzt.

„A probléma az, hogy a kórházak nagy részében nincs saját konyha, szolgáltatótól vásárolják az étkezést, ami azt jelenti, hogy még rárakódik egy bizonyos összeg, ennek megfelelően bőven 1000 forint fölött fizetnek a napi egy főre jutó étkezésért a magyar kórházak” – nyilatkozta a tévének László Imre egészségügyi szakpolitikus.

A HVG már 2011-ben azon méltatlankodott, hogy négy éve ugyanabból az összegből, ellátottanként naponta 550 forintból kell kigazdálkodniuk a kórházaknak a napi ötszöri (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora) étkezést, miközben az élelmiszerárak jelentősen emelkedtek a négy év alatt.

Magyarországon utoljára 2007-ben, az akkori egészségügyi minszter, Horváth Ágnes idején emelték  az akkori 350 forintról 550 forintra a kórházak étkezési normáját.

Akkor gyorssegélyként kétmilliárd forint plusztámogatást kaptak az intézmények az E-Alapból, további egymilliárdot pedig a konyhai eszközök beszerzésére. Martos Éva, az Országos Élelmezéstudományi Intézet főigazgatója akkor egy korábbi felmérést említve közölte, tizenhat kórház 71 étrendjét vizsgálva laboratóriumi módszerekkel kiderült, hogy például a szív- és érrendszeri betegséggel kezelt páciensek 40 százalékának nem volt megfelelő a kórházban kapott étel.

Most viszont már nyilván tökéletesen megfelelő.