Terrortól félti Budapestet a TEK, péncélozott harci járművekkel vigyáznak a karácsonyi vásárra

2017. december 17., 17:48

Szerző:

Az ATV a honlapjára tett fel néhány képet, amelynek a tanúsága szerint a Terrorelhárítási Központ páncélozott harci járművel vigyáz a Vörösmarty téri karácsonyi vásár nyugalmára. A televízió munkatársa a Vigadó mellett és a Bazilikánál is látott egy-egy ilyen járművet. A TEK tavaly is ugyanígy biztosította a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt.  

Fotó: MTI/Marjai János

Egyébként nyolckerekű, kétéltű BTR-80-as  páncélozott harci járművekről van szó, amelyeket az akkori Szovjetunió kezdett el gyártani 1986-ban. Először az afganisztáni háborúban vetették be őket. Ami a felszereltséget illeti, a hadsereg számára rendszeresített BTR-80-asokban van infravörös reflektor, elhelyeztek bennük hat darab 81 mm-es füstgránátvetőt, a tetőn pedig egy 14,5x114 mm-es kaliberű KPVT nehéz gépfegyverrel lehet lőni, csakhogy ami az utóbbit illeti, a motorizált forgatás hiányzik, így a gépfegyvert nem lehet helikoptertámadás ellen használni. Remélhetőleg nem is kell. A 7-9 milliméteres páncélzata egyébként elég gyenge, gépfegyvertüzet nem minden itányból tud sérülés nélkül kiállni, egy vállról indítható RPG-7 páncéltörő rakétagránát pedig gyakorlatilag a véget jelenti a számára. Közúton 90 kilométer per órás sebességgel megy, de Magyarországon láttak már 135 kilométer per órával hasító BTR-80-ast is – írta tavalyiy cikkében a vezess.hu.  

A Vörösmarty téri karácsonyi vásárról ebben a vidám riportunkban írtunk nemrég.

07:38

Több száz dolgozót küldtek el pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból – erről beszéltek a munkások, és így tudják a szakszervezetnél is. Egy érintett az RTL Híradónak azt írta: a műszak közepén szóltak nekik, hogy pakolják össze a cuccaikat, mert ki vannak rúgva. A szakszervezet úgy tudja, kölcsönzött munkaerőt és többnyire vendégmunkásokat küldtek el.