Száz magyar pilóta várja, hogy újra repülhessen, de Palkovics László minisztériuma miatt nem repülhet

2018. augusztus 16., 13:32

Szerző:

Májusban lejárt a hatósági repülőorvos szerződése, az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonban nem kötött új szerződést, és a tisztségviselő pótlására sem volt gondja. Emiatt hozzávetőlegesen száz magyar pilóta nem tud repülni az azóta eltelt három hónapban – írja a 24.hu.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A hatósági repülőorvos azoknak a pilótáknak a repülési engedéyléről dönt, akiknél valamilyen egészségügyi kockázat merül fel – például gyógyszert szednek –, a portál pedig július 25-én írt először arról, hogy késik száz pilóta repülési engedélye. Úgy tűnik, előrelépni azóta sem sikerült az ügyben, a júliusi ígéret után, hogy az az engedélyezési folyamat heteken belül lezárul, az ITM most úgy válaszolt, 

a repülőorvosi minősítéssel összefüggő, elmúlt időszakban felgyülemlett, elintézést igénylő ügyek ütemezése megtörtént, így azok lezárására hamarosan sor kerül.

Nem mintha a tárca nem lehetett tisztában a helyzettel. Az NKH Légügyi Hivatal már egy éve felhívta az ITM jogelődje, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium figyelmét arra, hogy a hatósági repülőorvos szerződése májusban lejár.