Kizárná a kormány a pedagógus szakszervezeteket az egyeztetésből

A státusztörvényről szóló zárórszavazás előtti utolsó bizottsági ülésen benyújtott módosító szerint a kormány, a saját maga által létrehozott és ellenőrzött Nemzeti Pedagógus Karral – tehát saját magával – egyeztetne köznevelési ügyekben. 

2023. július 2., 20:57

Szerző:

Belekerült a tervezetbe egy olyan bekezdés, ami leplezetlenül mutatja a szándékot: a PDSZ kizárását az érdekegyeztetésből, ezzel együtt a szakszervezetek egymás ellen fordítását. Nem mellesleg, egy másik módosítással a PDSZ-t és a PSZ-t egyaránt kirekesztenék a szakmai egyeztetésekből. A kormány saját magával kíván erről a témáról tárgyalni – írja közleményében a PDSZ. Az Országgyűlés ellenzéki frakcóinak egy része nem adott be módosító indítványokat a státusztörvényhez ez a vélemény szinkronban van a PDSZ és a PSZ álláspontjával, amely szerint a PDSZ és a PSZ ellenzi, fölöslegesnek és a munkavállalókra nézve rendkívül hátrányosnak tartja a kormány által nyilvánosságra hozott státusztörvényt. A szervezet azt írja, hogy a július 4-ei zárórszavazás előtti utolsó bizottsági ülésen, a Törvényalkotási Bizottság ülésén  újabb módosító indítványokkal bővültek a Fidesz által benyújtott módosítások. Egyike a LEX PDSZ, amelynek egyértelmű célja az, hogy a PDSZ-t kiszorítsa az érdekegyeztetésből és ellentétet szítson a PDSZ és a PSZ között.

A Törvényalkotási Bizottság által benyújtott javaslat szerint kizárólag a Nemzeti Pedagógus Karral kell majd a kormánynak a köznevelésszakmai javaslatokat megvitatni. A szakszervezeteket kizáró rendelkezés:

 A Nemzeti Pedagógus Karral, tehát saját magával egyeztetne a kormány. A Nemzeti Pedagógus Kart a kormánypártok hozták létre azzal, hogy beemelték 2012-ben a köznevelési törvénybe, olyan korporatív szervezetként, amelyben kényszertagság van. A kedvezményezett, nem állami és önkormányzati intézményeken kívül, minden köznevelési és szakképzési intézmény pedagógusa és oktatója kötelezően tagja ennek a „szervezetnek”. A Nemzeti Pedagógus Karnak ma többnyire igazgatók a tisztségviselői.  A „Kar” felett a köznevelésért felelős miniszter törvényességi ellenőrzést gyakorol. 

(Kiemelt képünkön: SzabóZsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja közös sajtótájékozatót tartanak. Fotó: MTI/Soós Lajos)

2024. május 19., 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.

2024. május 19., 10:45

Aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért jelenti fel Magyar Péter Orbán Viktort. A miniszterelnök politikai igazgatója közben már kommentben reagált.