Nem hevernek többé szanaszét a földön a sörösüvegek

Csak a Spar hálózatában 345 magyarországi üzletben lesz visszaváltó automata, amivel megoldható az italosdobozok és -palackok kötelező visszaváltása.  

2023. október 5., 20:13

Szerző:

A Spar 345 magyarországi üzletben visszaváltó automatákkal fogja végezni az italosdobozok és -palackok kötelező visszaváltását – közölte Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője a Telex kérdésére.

Az áruházlánc ezzel annak a rendeletnek akar megfelelni, ami előírja, hogy a tej- és tejalapú italok kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italok csomagolása a kötelezően visszaváltandó termékek kategóriájába tartozik – közölte Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője a Telex megkeresésére.

Amint arról a 168.hu is beszámolt, január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer. Az erről szóló rendelet november elsejétől lép hatályba.

A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe tartozik a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása, így ezek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni.

A visszaváltási díj összege a kötelezően visszaváltási díjas nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forint, az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók által meghatározott összeg, amit a vásárló a visszaváltást követően visszakap.

A termékek árába pedig ezek a díjak beépülnek, kivéve ha a fogyasztó nem a csomagolással vásárolja meg azokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.