Sörösdoboz lesz Álmos vezérből, a Sólyom Airways büszkeségéből

2018. augusztus 13., 10:16

Szerző:

Angliában tartózkodó magyar spotterek fotózták le az egykori, el sem indult Sólyom Hungarian Airways festésében 2013 augusztusában Ferihegyen bemutatott Boeing 737-500-as repülőgépet Bournemouth repülőterén – írja az Airportal.hu.

A Sólyom a Malév bedőlés után alapított magyar tulajdonú légitársaság (kezdemény), bár sokak szerint az első pillanattól csak egy kamu volt. Az üzemeltető Sólyom Hungarian Airways Kft.-t 2013. június 13-án jegyezték be. A cég négy hónapig sem élt, október 10-én fizetésképtelenséget jelentett és a dolgozók szeptemberi bérét sem fizette ki.

Pedig nagy – bár teljesen irreális – tervekkel álltak elő, saját beszámolóik szerint kezdetben hat darab Boeing 737–500-assal kezdtek volna repülni. Az első, Álmos vezér névre keresztelt bérelt gépük 2013. augusztus 18-án szállt le nagy csinnadarttával a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren. Igaz, még aznap este vissza is repült Bournemouthba és többé nem emelkedett a levegőbe.

A repülőgép évek óta állt a repülőtér egyik elhagyatott sarkában, egy ideje már hajtóművek nélkül. Ttulajdonosa – mivel feltehetően nem talált bérlőt az 1992-es gyártású, több mint 26 éves repülőgépre – a még használható alkatrészek kiszerelése és a hosszú tárolás alatt egyre rosszabb állapotba került gép szétbontása mellett döntött.

Zbronkó Tamás 2018. augusztus 9-én készült fotóján már a főfutóműveitől megszabadított Boeing 737-505 típusú repülőgép látható szárnyak nélkül.

IMG_5848c