Simicskának egyszerűen elege lett Tiborczból, akit személyesen Orbán tolhatott be a szárnyai alá

2018. január 24., 12:35

Szerző:

Mint ismert, az Elios-botrány kitörése után a Fidesz először megpróbálta Bajnai-kormányra tolni a miniszterelnök vejének szabálytalan közbeszerzései miatt indult OLAF-vizsgálatot, majd azzal rukkoltak elő, hogy hogy a Tiborcz-féle Elios valójában a Közgép mellett bontogatta a szárnyait, az ügy felelőse tehát ki lehetne más, mint a G-nap óta első számú közellenségnek számító Simicska Lajos.

Nem volt hétpecsétes titok, hogy a Fidesz egykori csúcsoligarchája évekig üzletelt Orbán Viktor vejével, de a kérdés maradt, vajon miért szállt be annak idején Simicska Lajos Tiborcz István cégébe? És miért szállt ki belőle végül? – feszegeti terjedelmes cikkében az Index.

A lap emlékeztet, hogy a Közgép energetikai cége Fidesz győzelme után után pár héttel, 2010 májusban szállt be az akkor még más nevet viselő  Eliosba, amely elkezdte sorra nyerni több százmilliós, esetenként milliárdos állami megbízásokat. De vajon mi vezette arra Simicskát, hogy beszálljon egy olyan cégbe, amelynek az árbevétele az előző évben 8,4 millió forint volt, a tulajdonosa és vezérigazgatója pedig az üzleti tapasztalattal és sikerekkel nem rendelkező 24 éves Tiborcz István?

„Nem túl életszerű, hogy Simicska 2010-ben egyszer csak felfigyelt a tehetséges Tiborczra, és úgy gondolta, jó ötlet beszállni mellé” - fogalmazott a lap kérdésére az oligarcha egyik közeli ismerőse. A Simicska-közeli forrás szerint nem az üzletember akart beszállni a cégbe, és nem is Tiborcz kereste meg az ajánlattal, hanem

Orbán közreműködése hozta tető alá ezt a később igen csak jól gyümölcsöző együttműködést.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

De hiába ment remekül az Eliosnak, Tiborczék és Simicskáék között folyamatos és egyre komolyabb súrlódások voltak. Tiborczék „sajátos" üzletpolitikája ugyanis nem volt összeegyeztethető a Közgépével, és eljött egy olyan pont, amely után Tiborcz vállalhatatlanná vált  – fogalmazott egy Simicska üzleti ügyeire rálátó forrás. 

A válóok valójában a Szegedi Tudományegyetemen 2011/2012-ben megvalósult naperőmű-beruházás volt. A kilenc pályázóból mindenkit kizártak, így nyerte el a tendert a legdrágább ajánlatot tevő Elios. A cég ezután felvette az uniós támogatást, majd

egyszerűen nem fizette ki az alvállalkozót,

aki emiatt egy évvel később pert indított a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság beidézte az Eliost vezető Tiborczot, de ő meg sem jelent meg a tárgyaláson – írja a lap.

A jelek szerint kormány mégsem aggódik különösebben az OLAF-jelentés nyomán elindított magyar ügyészségi vizsgálat miatt. A Miniszterelnökség egy magas beosztású munkatársa szerint a nyilvánosságra hozatallal mindenképpen meg fogják várni, hogy mennyi pénzt kér vissza a bizottság. Hozzátette:

„nem érzem annyira a kétségbeesést a kormányban vagy a Miniszterelnökségen. Én még nem voltam olyan megbeszélésen, ahol az OLAF-jelentés szóba került volna."

Politikai és jogi szempontból egyelőre valóban nem tűnik túl veszélyesnek számukra az ügy, hiszen az a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja ki az OLAF által feltárt csalásokat, amely egyszer már nyomozott az ügyben, és 2016-ban arra jutottak, hogy nem történt semmi – fűzi hozzá ehhez a maga részéről  az Index.

09:08

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.