Semmi se látszik a kormány börtöneiből

2018. február 19., 15:00

Szerző:

Tavaly szeptemberben jött a hír: eredményesen zárult a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) által nyolc új börtön építésére kiírt megismételt közbeszerzés, így hamarosan kezdetét veheti az építkezés. A BVOP ugyanakkor hallgatag maradt az ügyben, még a honlapjukon sem tüntették fel a közbeszerzési sikert.

Aztán eltelt pár hónap, és a munkálatoknak nyoma sem volt az érintett településeken.

magyarnarancs.hu a komlói börtönnel kapcsolatban több megkeresést is küldött a BVOP-nek, azonban ezekre egyszer sem jött válasz, ahogy egyelőre a közadat igénylésre sem. Így továbbra sem lehetett tudni, pontosan kik a közbeszerzések nyertesei, és mikor indulhat el a nyolc (köztük a komlói) beruházás.

Február 16-n aztán a közbeszerzési értesítőben megjelent, hogy – szemben a korábbi hírekkel – a közbeszerzési eljárás megint eredménytelen lett, és még mindig nincsenek kivitelezői négy új börtönnek: az ózdinak, a kemecseinek, a csengerinek és a hevesinek.

Az indoklás szerint – akárcsak az első alkalommal – ezúttal is túlárazták a beruházást a jelentkezők. 

Nagy valószínűséggel ugyanez a másik négy börtönnel is ez a helyzet. 

A tervek szerint az új börtönök Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon épülnének meg. Hivatalosan már egy évvel ezelőtt el kellett volna kezdődnie a beruházásoknak, és idén indult volna a próba üzemmód. Ennek megfelelően számos munkavállaló jelentkezett és végezte el a 6 hónapos tanfolyamot Budapesten, sok esetben távol a családtól. De most úgy fest, csalódniuk kell.

Csak a komlói börtön kétszázötven álláshelyére több mint háromszoros volt a túljelentkezés,

egészen pontosan 821-en adtak be az önéletrajzukat. 

A lap arról is beszámolt, hogy a toborzási tervet kissé felülmúlva első körben 53 emberrel kötött munkaszerződést a BVOP 2017 elejéig. 

A munkalehetőség egyébként vonzó volt az álláskeresőknek, hiszen a börtönben dolgozóknak minimum havi bruttó 220 ezres kezdő fizetést, évi 200 ezres cafeteriát, lakhatási, utazási, szociális támogatást, valamint kedvezményes üdülési és mobiltelefon-használati lehetőséget ígértek.

Komlón is sokan jelentkeztek a börtönbe, de a városban nem mindenki örült a beruházásnak, a közbiztonság romlásától tartottak. A tiltakozók demonstrációt tartottak és népszavazást is kezdeményeztek utóbbiból egy szimpátiaszavazás lett, amelyen az igenek nyertek (bár az eljárás szabályosságát néhány megkérdőjelezték). A város végül pályázatott és nyert is – egyelőre azonban csak ígéreteket.

Az eljárásban szinte az összes ismert, az utóbbi években a közbeszerzéseken sikeresen szereplő építőipari vállalkozás adott be ajánlatot,

például a Kész Építő Zrt., a kormányfő vejének korábbi cége, a West Hungária Bau Kft. vagy a Swietelsky Építő Kf. Ezúttal úgy látszik, hiába.