Schmidt Mária alapítványa égette Magyarországot a szélsőjobb pedofilokat mentegető bukott üdvöskéjével

2017. december 31., 10:19

Szerző:

Nem a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), hanem a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTTK) hívta meg az amerikai szélsőjobboldal, az alt-right bukott üdvöskéjét, Milo Yiannopoulost az január közepén Európa jövője címmel tartandó budapesti V4-es konferenciára – írja az Index. A portál külügyi forrásai a tárca csak támogatja a konferenciát, amelynek a szervezője a KKTTK, így a közalapítvány felel az aktivista meghívásáért is. 

A homoszexualitását nyíltan vállaló, de a melegjogi mozgalmak létjogosultságát megkérdőjelező Milo Yiannopoulos az amerikai alt-right névadója és hosszú időn át zászlóvivője volt, mígnem februárban nyilvánosságra került egy videófelvétel, amelyen arról beszél, hogy fiatal fiúk és idősebb férfiak szexuális kapcsolata lehet „pozitív” tapasztalat, amelyben az idősebb férfiak segítenek a fiatal fiúknak felfedezni magukat. Beszélt arról is, hogy a beleegyezési korhatár nem „fekete-fehér” dolog.

Azután, hogy a videófelvétel miatt kitört a botrány Milo Yiannopoulos lemondott a Donald Trump elnök megválasztásában kulcsszerepet játszó szélsőjobboldali portál, a Breitbart News szerkesztői tisztségéről, a könyvkiadója szerződést bontott vele, és több előadói fellépését is törölték. A Twitter már tavaly véglegesen törölte a fiókját a gyűlöletkeltő rasszista bejegyzései miatt.

Az egyelőre nem világos, hogy a KKTT miért döntött Milo Yiannopoulos meghívása mellett, de az nyilvánvaló, hogy a szélsőjobboldali aktivista, troll és provokátor megnyilvánulásai enyhén szólva nem idomulnak a Fidesz konzervativizmusához. Azt is nehéz elképzelni, hogy a hívő katolikus Lengyelország bármelyik kormányzati politikusa szívesen mutatkozna olyasvalakivel, aki a Facebookon nemrég az arca köre photoshopolt apácaruhában, imára egymáshoz illesztett kezekkel kívánt boldog karácsonyt a híveinek, hozzáfűzve, ez az a két dolog, amelyet térden csinál. 

A V4-es konferencia honlapjáról már eltüntették a programot, amelyben Milo Yiannopoulos még előadóként szerepel, az Index külügyi forrásainak a jelzései pedig azt sugallják, hogy a fellépést lemondják.

„Ez valóban egy V4-rendezvény, de a szervezéshez semmi közünk, azt Schmidt Máriáék csinálják. Konkrétan szerintem a miniszternek fogalma sem volt arról, hogy ez a Milo nevű fickó a világon van. Most a honlapról lekerült a program, de ehhez sincs semmi közünk, ezt is Máriáék kezelik. (...) Most persze meg lehet kérdezni, amit meg is kérdeznek, hogy a fejlemények ismeretében is vállalja, vagy lemondja. Nem tudom, mi lesz. Lehet, hogy elindul egy kis mozgás, korrekció”

– hangzik a magyarázat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a botránytól függetlenül részt fog venni a konferencián. 

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.