Rászállt a Fidesz Márki-Zay Péterre, egy fontos jogkört elvettek tőle

2018. április 27., 14:41

Szerző:

Megvonta Márki-Zay Péter 100 millió forint feletti rendelkezési jogkörét és egymilliárd forint átcsoportosításáról is döntött a fideszes többségű képviselőtestület Hódmezővásárhelyen – írja a Hír Tv.

A kormánypárti képviselők napok óta azzal vádolják a februárban megválasztott független polgármestert, Márki-Zay Pétert, hogy blokkolja a Járható Vásárhely Programot, aminek keretében egymilliárd forintos járda-és útépítést végeznek a városban. A polgármester a javaslattal nem értett egyet, azt állítva, hogy nem áll a város rendelkezésére a szükséges keret, és a kormánypárti képviselők direkt csődbe akarják juttatni a várost. Csütörtökön a döntően kormánypárti képviselőtestület mégis megszavazta a programot, elfogadták egymilliárd forint átcsoportosítását, és a polgármestert megfosztották attól a jogkörétől, hogy 100 millió forint feletti tételről rendelkezzen. Csak 100 millió forintig dönthet saját hatáskörben, az afölötti tételekről csak a képviselő-testülettel együtt dönthet. 

Márki-Zay szerint nem áll biztos lábakon a korábban elfogadott költségvetés, mert olyan bevételeket tartalmaz, amelyek nem fognak befolyni.

Nem tart attól, hogy Hódmezővásárhelyen megismétlődik a pásztói eset, ahol a polgármestert a fideszes képviselők azzal buktatták meg, hogy mindannyian lemondtak, ezzel feloszlott a testület. Márki-Zay szerint ugyanis a Fidesz a februári választás után nem kockáztatja meg, hogy a képviselők lemondjanak, és egy időközi választáson ismét elbukjanak.

A polgármester mai közleményében azt írja, hogy továbbra is támogatja a Járható Vásárhely Programot, ahogy azt a választási programjában is ígérte, a beruházáshoz azonban meg kell teremteni a jogi, műszaki és pénzügyi feltételeket. Ezért kezdeményezte a költségvetés-módosítás ismételt tárgyalását.