Polgármestere szerint Mezőhegyes tiszta Elios-ügyben, nem az önkormányzatok követtek el visszaélést

Ha az Elios-ügyben történt szabálytalanság, azt nem az önkormányzatok követték el.

2018. február 19., 09:47

Szerző:

„Az OLAF azt vélelmezi, hogy ha történt is szabálytalanság, azt nem az önkormányzatok szintjén lehet megtalálni. Mezőhegyes esetében én sem vélelmezem azt, hogy a mi szintünkön történt volna szabálytalanság. Az előkészítés, a közbeszerzés szabályoknak megfelelően történt, a kivitelezés az áramszolgáltató figyelme alatt valósult” – így válaszolt az Elios-ügyben feltett kérdéseinkre Mitykó Zsolt, Mezőhegyes független polgármestere.

Beszámoltunk róla, az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal szerint a szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet a települések LED-es világításkorszerűsítésének gyakorlata. A jelentés szerint az eljárásokat manipulálták, csalásokat, összeférhetetlenségeket tártak fel a vizsgálat során. Ezért 43,7 millió euró, vagyis több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta az OLAF. Az Elioshoz 2009 és 2015 áprilisa között Tiborcz István, Orbán Viktor kormányfő veje több minőségben is kötődött, de Simicska Lajosnak is volt érdekeltsége a cégben.

Fotó: Youtube

Megkérdeztük néhány érintett önkormányzat − Hévíz, Kalocsa, Zalaegerszeg, Mezőhegyes, Dunaújváros, Vác − polgármesterét és jegyzőjét arról, hogy elégedettek-e a közvilágítás korszerűsítését végző Elios Innovatív Zrt. munkájával. Megfelelő erősségű fényt biztosítanak-e az új lámpák? Érdekelt az is, hogy indítottak vagy terveznek-e indítani vizsgálatot az ügyben, hogy a hivatal dolgozói, az önkormányzat képviselői mindent a jogszabályoknak megfelelően tettek-e. Levelünkre eddig egyedül Mezőhegyes független polgármestere válaszolt.

Mitykó Zsolt szerint a mezőhegyesiek „nem voltak elégedetlenek” az új fényforrások gyengesége miatt. Független, de nem hivatalos mérések is azt jelezték, hogy a kívánalmaknak megfelelő a világítás – írta lapunknak a polgármester. Közlése szerint Mezőhegyes EU-s pályázattal 192 millió forint összköltségű pályázatot nyert el, amelynek a 85 százaléka a támogatás, a szükséges 15 százalékos önrészt az EU önerő alapból kapták. A munkálatok 2014 szeptember elsején kezdődtek és még abban az évben október végén fejeződtek be. 1274 lámpatestet cseréltek korszerűbb technológiára. Ezzel párhuzamosan mérőszektorokat alakítottak ki, az önkormányzat ezután nem „átalánydíjat” fizet, hanem a 34 mérőóra segítségével a valós fogyasztás utáni árat fizeti. Mezőhegyes eddigi áramszámlája 50 százalékos csökkenést mutat.

2015 év elején ez ügyben minden dokumentumot bekért Mezőhegyestől a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya.  Az OLAF is megkereste őket, 2018. januári levelükben tájékoztatták őket arról, hogy a válaszok elemzését befejezték, észrevételeiket átadták a magyar hatóságoknak.