Orbán Viktor tegnap Budapesten még tárt karokkal fogadta a vietnami kommunista pártfőtitkárt, ma Strasbourgban Szájer József már jóízűen kommunistázott

2018. szeptember 11., 16:48

Szerző:

Ön egy kommunista. Az ön elvtársai tették tönkre az én hazámat. Van önnek bőr a képén, hogy minket demokráciából, jogállamiságból oktasson ki? - nyitotta lényegretörően egy rozéarany színű iPadjéből felolvasott szónoklatát Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője. A politikus ezzel a jelzővel Marie-Christine Vergiatot, az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselőcsoport vezetőjét illette.

A frakcióvezető előzőleg az EP-frakcióvezetők többségéhez hasonlóan kemény szavakkal támadta Orbán Viktor miniszterelnököt, aki hét percben próbálta meggyőzni az EP-képviselőket arról, hogy ne szavazzák meg az Orbán-kormány politikáját elítélő Sargentini-jelentést.

Orbán Viktor korábbi vietnami látogatásán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Hétfőn még kisebb volt az antikommunista hév a Fideszben, amikor Orbán Viktor az Országházban fogadta Nguyen Phu Trong-ot, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárát. Közös sajtótájékoztatójukon a magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, a két ország alkotmányos rendszere jelentősen eltér egymástól, a tárgyalófelek azonban úgy tekinthetők, mint a saját népük legfontosabb vezetői. Hozzátette,

egy ország lehet úgy – és talán csak úgy lehet – sikeres, ha a hozzá leginkább illeszkedő, az ő kultúrájából fakadó társadalmi, politikai és gazdasági berendezkedést valósít meg.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.