Orbán Viktor ellen tiltakoznak a fideszes polgármesterek: tömegesen telepíti be a menekülteket a kormány

Az Orbán-kormány által irányított állami hatóságok több embernek adtak menedékjogot és oltalmazotti státuszt, mint ahány ember menekültügyi eljárását le kellett volna folytatni Magyarországon az uniós kvóta szerint. Tavaly 1148 ember telepedhetett le hazánkban menedékjogok révén, a menekültválság kirobbanása óta pedig 1553-an kaptak lehetőséget Magyarországon.

2018. január 12., 14:00

Szerző:

„Ellene vagyunk a tömeges betelepítésnek, ellene vagyunk a párhuzamos társadalmak kiépítésének" – mondta többek között Szita Károly a fővárosi Bálnában tartott polgármesteri fórumon. A Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, a fideszes kaposvári polgármester hívására összegyűltek ugyanis a szintén kormánypárti városvezetők azért, hogy együtt tiltakozzanak az Orbán-kormány politikája ellen.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének konferenciája Budapest A Megyei Jogú Városok Szövetségének „Soros-ellenes" konferenciáján fél Szita Károly
Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi

„Szerencsés történelmi időkben egy polgármesternek aligha kell azon gondolkodnia, hogyan őrizze meg településén azt a közösséget, amely több évszázad nemzeti hagyománya és kultúrája révén alakult ki. Ma sajnos nem ilyen időket élünk! Mert bár falvaink és városaink előtt soha korábban nem nyílt annyi lehetőség a fejlődésre, mint most, közben minden korábbinál nagyobb veszély fenyeget bennünket. Mivel Brüsszel továbbra sem tett le a felső korlát nélküli betelepítési kvótáról, sőt, Soros György 'civiljei' megkezdték hazánkban a betelepítés előkészületeit, fennáll annak a lehetősége, hogy Magyarországra is nagy számban érkeznek migránsok" – írta Szita Károly abban a meghívólevélben, melyet pénteken lényegében szó szerint olvasott fel beszédként a konferenciájukon. A megyei jogú polgármestereket gyűjtő szervezet elnöke szerint:

veszélyben van Magyarország, ami most még békés ország, és szeretnék, hogy az is maradjon. 

Szita később felolvasta Tarlós István, Budapest főpolgármesterének levelét is, aki nem tudott részt venni az eseményen. Ebben kifejezte egyetértését a találkozó célkitűzése miatt, szerinte ugyanis az Európai Unió egyes vezetői, több tagállam és a saját lakosságunk ellenére, nehezen értelmezhető indokok alapján bevándorlók extrém tömegét akarják betelepíteni többek között Magyarországra is. Összehangolt, kívülről szervezett akaratérvényesítési esetről van szó, amiben többek között a Soros által alapított szervezetek is részt vesznek – állt Tarlós levelében.

Ezzel szemben tény: az Orbán-kormány által irányított állami hatóságok több embernek adtak menedékjogot és oltalmazotti státuszt az elmúlt két évben, mint ahány ember menekültügyi eljárását le kellett volna folytatni Magyarországon az uniós kvóta szerint.

Tavaly 1148 ember telepedhetett le hazánkban menedékjogok révén, a menekültválság kirobbanása óta pedig 1553-an kaptak ilyen letelepedési lehetőséget Magyarországon. Mindehhez még köze sincs a letelepedési kötvénnyel hazánkba érkező, sőt családtagjaikat is ide költöztető emberek tömegének, hiszen azzal 29 ezer 519 gazdasági migránst telepített Magyarországra az Orbán-kormány, s több mint ötezer rokon is kérvényezte befogadását.

Mindez azután lett kérdés, hogy kiderült, Orbánék „nagy titokban" befogadtak több mint ezer menekültet. Altusz Kristóf a Times of Malta című lapnak adott interjújában legalábbis ezt állította. Nemcsak ebben hazudott ugyanakkor a külügyi államtitkár, hanem azt is mondta: éppen a menekültek biztonsága érdekében nem hozták nyilvánosságra a döntést. Valójában azonban szó sem lehet titkos menekültbefogadásról. Az Orbán-kormány ugyan többször módosított a menekültügyi eljárásokat szabályozó törvényeken, ám ennek ellenére teljesen nyilvános statisztikák és módszertan mentén zajlanak ma is eljárások, ahogyan ráadásul annak az Európai Unió által elfogadott menekültkvóták értelmében kellene, kellett volna zajlania hazánkban is.

Magyarország által kiállított tartózkodásra jogosító érvényes engedéllyel rendelkezők száma

Ám Orbán Viktor és társai ellenálltak a kvótahatározatnak, amely egyszeri, 1294 menedékkérelmi eljárás lebonyolításának terhét, nem pedig betelepítést jelentett volna Magyarország számára. Eközben pedig a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nyilvános statisztikájából kiderül: álságos minden kormányzati kommunikációs kampány, hiszen a Fidesz-kabinet megadja a menkültjogot azoknak, akik erre érdemesek. Márpedig nem létezett és nem is létezik semmiféle olyan uniós határozat, sőt, még a sokat támadott  Európai Bizottságnak sincs egy tervezete vagy javaslata sem, amely szerint olyanok maradhatnának az Európai Unió területén, akik nem érdemesek a menedékjog szerinti valamely státuszra.

A Magyarországra érkezett menedékkérők számának alakulása

Az eset kapcsán Harangozó Tamás szocialista képviselő azt közölte lapunkkal: az egész menekültellenes kampányról bebizonyosodott, hogy nem szólt másról, mint a Fidesz szavazóinak becsapásáról azért, hogy a haveroknak több tízmilliárddal kitömjék a zsebét. Az Országgyűlés honvédelmi és rendvédelmi bizottságának tagja szerint kizárólag a kampányuk érdekében „hazudtak a sajtótájékoztatókon, hazudtak a lakossági fórumokon, hazudtak az óriásplakátokon, hazudtak éjjel, hazudtak nappal, hazudtak minden hullámhosszon! Ha Orbánnál ez jelenti a menekültek befogadása elleni harcot, akkor kíváncsian várjuk, hogy mi rejtőzik valójában a Soros-ellenes kampány mögött."