Orbán ragaszkodik a hazugsághoz, szerinte még hosszú küzdelem lesz Soros kiszorítása

2017. december 12., 17:11

Szerző:

Orbán Viktor tavaly év végén azt nyilatkozta, hogy 2017 Soros György kiszorításának az éve lesz. Ennek a jegyében kedden a miniszterelnök is megszavazta az Országgyűlés határozatát, amely az Európai Parlament kötelező kvótára vonatkozó állítólagos döntését utasítja el. Az ATV most megkérdezte a miniszterelnököt, hogy sikerült-e a terv, Soros kiszorítása. Hát, ez még egy hosszú küzdelem – válaszolta Orbán.

Fotó: Fotó: MTI

Az ATV közvetlenül az után kérdezte Orbánt, hogy megszavazták az Európai Parlament döntésével szembemenő határozatot. A miniszterelnök megerősítette, hogy ő is megszavazta azt a határozatot, amely szerint felháborító, hogy az EP a „Soros-tervet” hajtja végre. Ennek a határozatnak csak az a szépséghibája, hogy olyasmi ellen küzd, ami nem létezik, közjogilag legalábbis értelmezhetetlen, hiszen sem az Európai Parlament, sem más uniós intézmény nem hozott semmiféle határozatot a „Soros-terv” végrehajtásáról. „Soros-terv” nem létezik, az EP kifogásolt határozata pedig egy, a dublini reformhoz fűzött vélemény, amely egy harmadik országbeli állampolgár vagy hontalan személy által a tagállamok egyikében benyújtott nemzetközi védelem iránti kérelem megvizsgálásáért felelős tagállam meghatározására vonatkozó feltételek és eljárási szabályok megállapításáról szól. Egy betű sincs benne „Soros-tervről”. Arról, hogy a most elfogadott határozattal az Orbán-kormány csak magát buktatta le, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.  

Bár a most elfogadott országgyűlési határozat azt állítja, hogy az EP-határozat szeretné, ha a tagállamok szétosztanák egymás között a menekültkérelmek elbírálásának feladatát, és amelyik tagország ezt nem teljesíti, annak bírságot kell fizetnie, Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke valójában szeretné kinyilváníttatni a kötelező menekültügyi kvótákat. Orbán ezzel most nem kívánt foglalkozni. „Mi Tuskra most nem reagálunk, az Európai Parlament döntésére kellett, hogy reagáljunk, és ezt meg is tettük” – mondta.

Az ATV-nek fideszes képviselők megerősítették, hogy Soros jövőre is téma marad.