Nyugatra szöktek a szakácsok, aki ittmaradt, 1,2 milliót is megkereshet havonta a Balatonnál

2018. május 29., 12:43

Szerző:

A balatoni éttermek, boltok, cukrászdák, fagylaltozók egy része már a május elsejei hosszú hétvégén kinyitott, a többiek számára pedig a pünkösddel kezdődött a szezon. Legalábbis azokban az üzletekben, amelyekben volt elég alkalmazott: mert míg vendégből nincs hiány, munkaerőből nagyon is van – írja helyszíni riportjában a Népszava.

A vendéglők, büfék tizede nem is tud kinyitni, csak június közepén Abban bíznak, ha véget ér az iskola, s befejeződik az egyetemeken a vizsgaidőszak, talán kapnak embert. Ami azt jelenti, teljesen amatőrökkel próbálják végigvinni a szezont – idéz a lap egy balatonfüredi vállalkozót. 

Ezek után érthető, hogy igencsak megnőtt a profi szakácsok, felszolgálók becsülete.

A nagyobb éttermek havi 800 ezer-1,2 millió forintot kínálnak internetes hirdetéseikben egy szakácsnak egy hónapra – plusz szállást és ellátást –, a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhatnak a jobb helyeken.

Sőt, a legtöbb helyen már a papírt sem kérik, csak a tapasztalatot nézik: Balatonfüreden akad egység, ahol kétezer forintot kap óránként egy több szezonban bizonyított pultos.

Nemrégiben jött egy szakács a parti sétányra.

Bement vagy öt helyre, s megkérdezte, mennyiért alkalmaznák. Hétszázezerről indult a licit, végül 1,1 millióért szegődött el

– mesélte egy siófoki vendéglős a lapnak.

Az árak is csúnyán elszabadultak a pannon riviérán, mint nemrég mi is megírtuk, 800 forintot is simán elkérnek egy sajtos-tejfölös lángosért a büfékben.