Nyitva hagyják az ajtót: elhalasztja országos listája véglegesítését az MSZP

Azt kezdeményezi a párt elnöksége hétfőn, hogy mégse döntsön a december 9-i listaállító kongresszus a lista véglegesítéséről. Továbbra is bíznak a teljes körű ellenzéki megállapodásban.

2017. november 26., 18:14

Szerző:

Nem állít országos pártlistát az MSZP addig, amíg nincs végleges, minden fél számára elfogadható és hivatalos döntés a közös egyéni jelöltekről – értesült a 168 Óra szocialista forrásból. Információink szerint a párt hétfői elnökségi ülésén véglegesítik azt a javaslatot, amelyet a kongresszus elé terjesztenek a témában.

Úgy tudjuk, a pártvezetés továbbra is a közös egyéni jelöltekről szóló megállapodást látja prioritásnak, a hivatalos tárgyalódelegáció – Molnár Gyula pártelnök, Hiller István választmányi elnök és Tóth Bertalan frakcióvezető – pedig a Demokratikus Koalícióval, valamint az Együtt-Párbeszéd szövetséggel folytatott egyeztetéssorozat végét remélve, ám annak eredményétől a szocialista pártlistát függővé téve, nyitva kívánja hagyni az ajtót.

 Kell újra összefogás? 

Már csak azért is, mert az egyéni jelöltekről folyó, több hetes tárgyalássorozatot most már valóban ideje lenne lezárni, az egyéni országgyűlési választókerületekben pedig azonnal neki kellene állni kampányolni. Ennek súlyát már csak azért is érezhetik az ellenzéki pártok, mert a kampányrajt az egyéni jelöltek kiválasztásával kezdődik meg: hagyományosan a jelenlegi választási rendszerben jóval nagyobb súlyú 106 egyéni körzet elhódításához idő kell. Emlékezetes, 2013 decemberében a Fidesz is elsőként az egyéni választókerületi jelöltjeit választotta ki, míg országos pártlistájáról jóval később, csak 2014 februárjában döntött.

Pénteken egyébként Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke is arról beszélt, hogy mihamarabb le kell zárni az egyéni jelöltekről folyó vitát, s megkötni a megállapodást, hiszen már régen az utcán kellene kampányolni – méghozzá közösen – azért, hogy az összellenzéki jelölt győzhessen jövő áprilisban.

Mint azt a 168 Óra csütörtöki száma megírta, továbbra sincs megállapodás, leghamarabb decemberre remélik az az ellenzéki térfélen. A napokban azonban egyre fokozódott a feszültség az MSZP-ben, miután a Zoomon megjelent egy választókerületi jelöltlista, amely mintha a szocialisták és a DK-sok közötti részmegállapodást tükrözte volna, s amelyben az egyik szegedi – azaz a miniszterelnök-jelöltségtől visszalépett Botka László sikervárosához tartozó –, valamint az újpesti egyéni választókerület is a DK javára volt feltüntetve. Ugyan a felek cáfolták a lista hitelességét – a 168 Órának Molnár is azt mondta, a hivatalos bejelentésig egyetlen jelöltlista sem lehet hiteles – a múlt héten több portál is úgy értesült, az MSZP keddi elnökségi ülésén Molnár jelezte, hogy ha az újpesti körzet átengedése az ára az országos megegyezésnek, akkor az MSZP vezetése ezt indokoltnak tartaná. a Kiss Péter halálát követően időközi országgyűlési választáson mandátumot szerzett Horváth Imre emiatt megsértődött  a pártjára, amelyből ki is kilépett.

Itt jöhet képbe az LMP, amely információink szerint hónapok óta környékez meg szocialista politikusokat – nem az első vonalas, ismert neveket, hanem azokat a szereplőket, akiknek teljesítményét választókerületi, önkormányzati szinten elismerés övezi. Vannak ilyenek, mint a példa mutatja, Horváth is, aki nemcsak függetlenként, hanem az LMP színeiben is komoly fenyegetés lehet a DK-s Varju László számára Újpesten.