Nem ússzák meg a tüntetést, lehet élőláncot vonni a jövő héten a Kossuth téren

2018. május 4., 18:35

Szerző:

Péntek délután a TASZ Facebook-oldalán jelent meg az a videó, amelynek a tanúsága szerint a jogvédő szervezet pert nyert, így elhárult az akadály az elől, hogy a jövő hét kedden, az új Országgyűlés alakuló ülésének a napján élőláncot lehessen vonni a Kossuth téren.

A videóban a TASZ emlékeztet,hogy az Országgyűlési Őrség már egy nappal korábban, hétfő este lezárja a Kossuth teret, a rendőrség pedig nem adott engedélyt annak a tüntetésnek, amelynek a szervezői a kordon köré vont élőlánccal tiltakoznának az Orbán-kormány ellen. A tilalmat a rendőrség azzal indokolta,a hogy a tüntetés veszélyeztetné a népképviseleti szerv működését. Ezt a tilalmat a szervezők a TASZ segítségével megtámadták a bíróságon, a bíróság pedig ma hatályon helyezte. Ezt a taláros testület azzal indokolta, hogy amikor nemet mondott a tüntetésre, a rendőrség nem vette figyelembe a szervezők nyilatkozatát, amely szerint a tüntetők nem akarják megakadályozni sem az Országgyűlés alakuló ülését, sem a ki- és a bejárást az épületbe.

A tüntetők nem akarnak zavart kelteni az Országgyűlés működésében, a figyelemfelhívás célja az, hogy Magyarország csatlakozzon az európai Ügyészséghez. Ennek néma követeléssel kívánnak hangot adni.

Az élőlánc a kordon felállításakor, hétfő este vonnák a Kossuth téri kordon köré. Kedd hajnalban az élőláncot felbontanák, és elhagynák a teret. Ez azt jelenti, hogy a demonstráció még az alakuló ülés előtt véget ér.

A bírósági végzés szerint a rendőrség kizárólag csak az Országgyűlési Őrség szempontjait vette figyelembe, és nem érdekelte, hogy milyen, a tilalomnál kevésbé korlátozó intézkedéssel lehetne eleget tenni a biztonsági követelményeknek.

Arról, hogy az Országház köré elbonthatatlan kordont húznak fel, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.