Mindegy, hogy mindenki másnak rossz lesz, magánjachtkikötőt akarnak építeni a siófoki Aranyparton

2017. november 15., 22:55

Szerző:

A meghívás ellenére sem Lengyel Róbert polgármester, sem a Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt. képviselője nem ment el arra a közmeghallgatásra, amelyet szerdán tartottak Siófokon, tiltakozásul az ellen a magánjachtkikötő ellen, amelyet a cég a Balaton egyik utolsó érintetlen partszakaszán, az Aranyparton akar megépíteni.

Az elképzelés szerint – írja a 24.hu – a 99 férőhelyes, 18 400 négyzetméteren fekvő kikötőt a szabadstrand előtti tómederben hoznák létre. Csakhogy ez a tulajdonosokon kívül gyakorlatilag mindenkinek rossz. A közmeghallgatáson Rurik Sarolta a Szabadstrand Megóvó Baráti Kör nevében emlékeztetett, hogy a a Balaton jelenlegi szépsége az egyik legnagyobb nemzeti kincs, sőt, a magyar identitás része, és félő, hogy több másik kikötő környezetéhez hasonlóan ez a rész is eliszaposodik, de nyilvánvalóan nem tetszik az ötlet a fürdőzőknek, az evezősöknek, illetve a szörfösöknek sem. Kruchina Károly, a Magyar Szörf Szövetség alelnöke például arra hívta fel a figyelmet, hogy Siófok-Szabadifürdőt nem csak a több ezer hobbisportoló látogatja. 

Fotó: expedia.com

A magánjachtkikötőt eredetileg 184 férőhelyesre tervezték. Ezen azért változtattak, mert Natura 2000-es területről van szó, így a létesítményhez kötelező lett volna környezetvédelmi hatástanulmányt készíttetni, amit a cégnek a 99 férőhelyessel sikerült megúsznia. Ördögh József, a létesítmény tervezője a közmeghallgatáson azt is elmondta, hogy a szabadstrandból nem akarnak területet kihasítani maguknak, vagyis napozni nyilvánvalóan lehet a kikötő előtt, bemenni a vízbe azonban nem. Beszélt arról is, hogy tiltakozni akkor kellett volna, amikor még nem voltak meg a rendezési tervek. A magánjachtkikötő előzetes engedélyeztetése már folyamatban van.

A közmeghallgatásra Lengyel Róbert egyébként annak ellenére nem ment el, hogy az eseményt a városházán tartották. A 24.hu úgy tudja, hogy az épületben tartózkodott a Divinus Befektetési Alapkezelő vezetője is, de a közmeghallgatásra nem nézett be.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.