Megkezdődött a bicskei gyermekotthon igazgatójának tárgyalása

2017. december 4., 16:37

Szerző:

Hétfőn megkezdődött a bicskei gyermekotthon igazgatójának és volt nevelőjének pere a Székesfehérvári Törvényszéken – írja az Index. A két férfit azzal vádolják, hogy éveken át szexuálisan kihasználták a gondozásukra bízott gyerekeket. Ismertették a vádiratot, és a két vádlottat meghallgatta a bíróság. A tárgyalás nagy része a kiskorú érintettek miatt zártan folyik, csak a vádirat ismertetése sajtó-nyilvános. Még három tárgyalás lesz decemberben.

A két férfi ügyében júliusban lezárult a rendőrségi nyomozás, augusztusban emeltek vádat ellenük tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális visszaélés bűntette és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt. A rendőrség a 2004 és 2016 közötti időszakot vizsgálta.

Az igazgatót, V. Jánost kéz-láb bilincsben kísérték be a tárgyalóterembe. Nem volt hajlandó nyilatkozni, azt sem engedte, hogy felvételt készítsenek róla.

Az ügyet az RTL Klub riportja robbantotta ki, amiben a gyermekotthon korábbi lakói névvel és arccal nyilatkoztak arról, hogy az igazgató éveken keresztül molesztálta őket. Már 2011-ben is indult vizsgálat az igazgató ellen, akkor több, még az otthonban lakó fiú is megvádolta V. Jánost zaklatással. A vallomásaikat később visszavonták, a nyomozást pedig bűncselekmény hiányában lezárták. Majd 2016-ban a riportfilmben is nyilatkozó Pop Mert Julián feljelentette a volt igazgatót. Feljelentését követően több korábbi otthonlakó is áldozatnak vallotta magát. Új nyomozás kezdődött, ami 2017-ben vádemeléssel zárult. Ennek során több mint 120 tanút és 17 sértettet hallgattak ki.

Az ügyészség a vádlottakra ténylegesen letöltendő börtönbüntetést és foglalkozástól való eltiltást kért.