Márki-Zay Péterrel épít új ellenzéki szövetséget az MSZP-t keményen kiosztó Botka László

2018. május 31., 15:56

Szerző:

„Megértem az óriási dühöt, amit az emberek az ellenzéki pártokkal szemben éreznek. A parlamentben ülő pártok többszörösen leszerepeltek. Legutoljára azzal, hogy nem tudták még az újabb kétharmadot se megakadályozni"– jelentette ki Botka László egy helyi hírportálnak adott interjúban. Az MSZP egykori választmányi elnöke, volt miniszterelnök-jelöltje szerint a kétharmad nem szolgálja még a Fidesz-szavazók érdekét sem, mert senki sem akar olyan országban élni, ahol a szabályokat kénye-kedve szerint akár naponta szabhatja át a hatalom.

„A választások előtt már minden ellenzéki vezető látta, hogy a választást nem lehet megnyerni, de a kétharmadot még meg lehet akadályozni. Ők mégse ezt tették. Ezért a felelősségük óriási, a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig" – jelentette ki Botka.

A Szegedi Tükörben megjelent cikk szerint a helyi polgármester máig mélyen csalódott saját pártjában, ahogyan a teljes ellenzéki oldalban. Szerinte „Orbán lényegében egypártrendszert épített, és ehhez aktívan hozzájárultak az ellenzék vezetői, ki ostobaságból, ki érdekből. Amíg nem értik meg Budapesten, hogy miért nyert a Fidesz zsinórban harmadszor, semmi se fog változni. Amíg nem értik meg, hogy nem a választókat kell szidni a vereség után, hanem meg kell őket érteni, és legfőképp dolgozni kellene értük, minden marad a régiben. Nem elég azt mondani, hogy holnaptól nem Orbán Viktor a miniszterelnök, mert ettől még nem fog veszíteni. Helyi ügyeket kell megoldani közösen, bal- és jobboldaliaknak együtt" – mondta.

De Botka arról is beszélt: nem érdekli, ki kire szavazott korábban.

„Az a fontos, hogy becsületes ember legyen, aki a közösségének, a családjának és a hazájának jót akar. A szomszédváros polgármesterével, Márki-Zay Péterrel is ezen dolgozunk, mert sokkal több van, ami összeköt minket, mint ami szétválaszt. A jövőben még szorosabbra szeretnénk fűzni a közöttünk lévő szövetséget, mert csak ezen az alapon lehet lépésről lépésre újraszervezni a demokratikus Magyarországot."

Márki-Zay Péter és Botka László szövetségben
Fotó: Facebook/Botka László

Az interjú kitér arra is, hogy milyen szerepet vállal ebben az új, összellenzéki szövetségben, noha Botka az idevágó kérdésre kitérő választ ad: „lejárt a megyei elnöki mandátumom, és tizennyolc év után nem vállalok tisztséget az MSZP-ben. A megyei elnök Szabó Sándor országgyűlési képviselő lesz. Mostantól teljes erővel szeretném képviselni Szeged minden választóját. Azokat is, akik most nem mi a jelöltünkre szavaztak, és hiszem, hogy a szegediekkel közösen meg tudjuk őrizni Szegedet kétharmados demokratikus, szabad városnak. Tudom és érzem a felelősséget, ami a polgármesterséggel jár az ilyen nehéz időkben. Szeged nagyon különleges hely, mára az egyik utolsó szigete az európai demokratikus Magyarországnak".