Magyarországot oldalba kapta a vihar, üveggolyó nagyságú jég hullott az égből

2018. július 21., 20:55

Szerző:

Szombat délután nyugat felől felhőszakadással, jégesővel és széllökésekkel elérte Magyarországot az előrejelzésekben szereplő vihar. Az Időkép percről percre tájékoztatása szerint a Balatonon fél hat körül alakultak ki az első cellák, Sárváron és Kisapostagra pedig üveggolyó nagyságú jég hullott, de leszakadt az ég Hegyeshalomban és Győr mellett is. Fenyő Miklós győri koncertjét az ítéletidő miatt lemondták. Hét körül Dunaújvárosba 87 kilométer per órás sebességgel tört be a szél, este fél nyolc után már Budapest déli része, Csepel felé közelített, hogy aztán keményen le is sújtson a városrészre. Háromnegyed kilenc után Budapest felett többször is dörgött az ég. Akkor már esett az eső Óbudán is.

Felhők szombaton Mosonmagyaróvár felett
Fotó: Időkép

A vihar útját egyre több helyen villámok szegélyezik, az Időkép ezért mindenkit kér, hogy  lehetőleg épületen belül tartózkodjon. „Lehetőleg ne álljunk és ne parkoljunk fa alatt, a könnyen mozdítható tárgyakat vigyük be az udvarról, és a vihar idején ne tartózkodjunk a szabadban! Faágak törhetnek le a viharos széllökések miatt, valamint jégeső is eshet!” – hangzik a portál másik intelme. 

Jégeső után Sárváron
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológia Szolgálat korábban nyolc megyére – Győr-Moson-Sopronra, Vasra, Veszprémre, Zalára, Somogyra, Tolnára, Baranyára és Bács-Kiskunra – másodfokú riasztást adott ki. A három keleti megye, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg kivételével gyakorlatilag mindenhol vihar fenyeget.Azokon a területeken, ahol leszakad az ég, akár 10 fokot is eshet a hőmérséklet.