Magyarország megsértődött, mert nem költözhet kelet-európai városba EU-s ügynökség

Az Európai Gyógyszerügynökség Amszterdamba, az Európai Bankhatóság Párizsba teszi át a székhelyét a Brexit miatt.

2017. november 20., 20:39

Szerző:

Az lett volna tisztességes, ha Közép- vagy Kelet-Európába kerül legalább az egyike a londoni központú uniós ügynökségeknek, amelyek költözni kényszerülnek az Egyesült Királyság kiválása miatt - jelentette ki Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár hétfő este Brüsszelben.

„A mai szavazás nagy tanulsága, hogy kizárólag szavakban létezik mindaz, amit több nyugat-európai tagállami, intézményi vezető a földrajzi kiegyensúlyozottságról mond” – közölte az államtitkár az MTI-nek adott telefonos interjújában. Hozzátette, a térséget a voksoláson „sok nyugat-európai tagállam ignorálta”, ami nem jó üzenet, amikor az EU jövőjéről kell nagyon komoly döntéseket hozni. Kiemelte, hogy Magyarország az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság új székhelyére is be tudott volna nyújtani egy versenyképes, jó pályázatot, de nem tette, hogy így segítse a régió azon országait, amelyekben még nincs uniós ügynökség.

Magyarország két EU-s ügynökség, az Európai Rendőr-akadémia és Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelye, így valószínűtlen volt, hogy kapna még egy ügynökséget. Az Európai Gyógyszerügynökségre – amely a Brexit miatt Amszterdamba költözik – 19 ország pályázott, az Európai Bankhatóságot pedig ezután az a Párizs láthatja vendégül, amelynek a képviseletében Franciaország hét vetélytársát előzte meg a versenyben. Négíy ország mind a két ügynökségre pályázott.