Ma sincs pozitív hír: 23 milliárddal nőt a kórházak adóssága az első két hónap alatt

2018. március 21., 20:09

Szerző:

A Magyar Államkincstár legfrissebb jelentése szerint 22,9 milliárd forint adósság gyűlt fel az egészségügyi intézményeknél idén az első két hónap alatt. Ebből januárra mintegy 21 milliárd forint datálódik.

A jó hír tehát az, hogy februárban nem nőtt érdemben a rendezetlen számlák összege, de ha figyelembe vesszük, hogy a kormány tavaly év végén több mint 50 milliárd forinttal konszolidálta az egészségügyi ellátókat, akkor már siralmas a kép. A rendszer láthatóan nem tud úgy működni, hogy a beszállítók időben a pénzükhöz jussanak – írja az Mfor.

A nagy gondok jelenleg a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetnél vannak. Itt 1,737 milliárd forint adósság gyűlt össze február végére, ezzel az intézmény lett a legnagyobb adós az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek között.

Nem mutat jól a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 927 milliós elmaradása sem, de itt legalább csökkenteni tudták januárhoz képest az adósságot. A Honvéd Kórházban ellenben a januári 1,485 milliárdról február végére több mint 1,7 milliárdra nőtt az állomány – írja a portál.