Lesz-e áremelkedés? Tíz tény a hamarosan induló csomagolóanyag visszaváltás kapcsán

Új korszak köszönt be a januártól, érkezik a kötelező visszaváltási rendszer, vagyis 2024. első napjától visszaválthatóvá válnak a Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagolások. Tíz gyakran ismételt kérdésre kerestük a választ.

2023. október 28., 16:15

Szerző:

 

A visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának részletes szabályairól szóló rendelet a Magyar Közlöny a 2023. évi 141. számában jelent meg. Mi is innen tájékozódtunk azon tíz kérdés kapcsán, melyek bárkiben felmerülhettek, amióta kiderült, jön a kötelező palack-visszaváltás ideje.

1. Honnan fogom tudni, mit válthatok vissza?

2024. január 1-től azon palackokat lehet visszaváltani, amelyek elseje után kerültek forgalomba és rendelkeznek a visszaváltási logóval, valamint a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal. Ezt az emblémát kell keresni a termékeken:

 


2. Drágább lesz minden olyan termék a boltokban, amire a visszaváltás vonatkozni fog?

Az egyszerű válasz az, hogy igen. Minden, legalább 1 decis és legfeljebb 3 literes (a MOHU honlapja szerint 0 és 6 liter közötti) üveg, fém és műanyag palackos, egyutas (egyszer használatos) ital vásárlásakor a termék árán felül palackonként 50 forint visszaváltási díjat kell fizetnünk, amit visszakapunk, miután visszaváltottuk a palackot.

Csak a leggyakrabban fogyasztott ilyen termékek közül felsorolunk néhányat: ásványvíz, alkoholos és alkoholmentes dobozos sörök, energiaitalok, dobozos kávéitalok, gyümölcslevek, citromlé, üdítőitalok.

Az úgynevezett többutas, azaz újratölthető palackoknál a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg. Az visszaváltási árat (például 70 Ft) fel kell tüntetni a csomagoláson látható logóban. A tej alapú termékek dobozai nem lesznek visszaválthatók, így ezeknél a termékeknél nem kell plusz költséggel számolnunk.

3. Összenyomhatom-e a másfél literes ásványvizes palackokat vagy épségben kell visszavinnem?

Ez az egyik legtöbbet említett felvetés a rendelet kapcsán. Megtanultuk ugyanis a szlogent, hogy „tapossa laposra”, vagyis a szelektív gyűjtőbe összenyomva helyezzük el a hulladékot, hogy helyet spóroljunk.

Most azonban változtatni kell ezen a szokáson. A rendelet úgy fogalmaz: a visszaváltási díjas termék esetén a visszaváltás feltétele, hogy az azonosítására szolgáló jelölés sérülésmentes legyen és leolvasásra alkalmas. Az automaták ugyanis a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják.

Ez olyan szempontból lehet aggályos, hogy nem minden háztartásban van hely a csomagolások tárolására. Ráadásul eddig (összenyomva) bedobtuk a palackokat a kukába, amit kitettünk a szemétszállítás napján az utcára. Ezzel szemben most sérülésmentes állapotban kell visszavinnünk mindezt a boltba, hogy visszakapjuk a pénzünket.

Adódik a kérdés, hogy nagyobb mennyiség esetén gyalog vagy kerékpárral vissza tudjuk-e vinni a keletkezett hulladékot. Ha a válasz nem, akkor viszont autóba kényszerülünk, ami ilyen szempontból felesleges környezetkárosítás és könnyen lehet, hogy a pénz, amit visszakapunk az automatánál, kevesebb lesz, mint az emiatt elhasznált üzemanyag ára.

4. Hol lesz visszaváltó automata a közelemben?

A januárban életbe lépő szabályozás szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton (RVM, visszaváltó automata) kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzleteknek, amelyek főként élelmiszert árusítanak.

A MOHU azt ígéri, induláskor közel 2000, majd a partnerek fokozatos csatlakozásával tervek szerint fokozatosan 4-5000 boltban lesznek visszaváltó automaták.

Az üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ezeken a helyeken a visszaváltást kézi úton, egy mobilalkalmazás segítségével kell biztosítani. Hogy pontosan hol lesznek a visszaváltópontok, az egyelőre kérdés, de legkésőbb az év végéig kiderül.

5. Mi lesz, ha ott állok egy zsák összegyűjtött hulladékkal, de az automata meghibásodik és nem tudom visszaváltani a palackokat. Cipelhetem megint haza?

Hosszú évek óta idézzük Murphy törvényét, miszerint ami elromolhat, az el is romlik. A jogszabály szerencsére erről is rendelkezik. Ha az automata visszaváltó berendezés meghibásodik, akkor az üzletnek át kell állnia kézi visszaváltásra, azaz fel kell kérnie az egyik alkalmazottat, hogy vegye át a vásárlóktól a palackokat és a bolt ezáltal visszatéríti azok árát.

6. Csak nyitvatartási időben vihetem vissza az üres üvegeket, palackokat, dobozokat?

A rendelet úgy fogalmaz: a forgalmazó a kötelezően visszaváltási díjas termék fogyasztótól való visszaváltását teljes nyitvatartási időben biztosítja a visszaváltási helyen. Az önkéntesen visszaváltási díjas termék esetén pedig a terméket forgalmazó üzletek nyitvatartási idején belül, munkanapokon legalább hat órán keresztül biztosítani kell.

Ebből az következik, hogy éjszaka vagy ünnepnapokon nem tudunk megszabadulni az összegyűjtött hulladéktól, ha csak nincs a közelünkben egy olyan éjjel-nappali, ami ilyenkor is nyitva lehet.

7. A mi falunkban csak kisbolt van és ezer alatti lélekszámú a település. Itt is lesz visszaváltó automata?

A rendelet azt írja, hogy a MOHU minden ezer főnél nagyobb népességű településen létrehoz egy visszaváltási helyet. A koncessziós társaság honlapja szerint országos lefedettségű visszaváltásihely-hálózatot építenek ki, így ha automata nem is, de kézi átvevőhely szinte biztosan lesz minden településen. A lehetőségre egyébként pályázni is lehet, továbbra is várják a rendszerhez önkéntesen csatlakozni kívánó boltok jelentkezését.

8. Azonnal visszakapom a pénzt vagy egy levásárlásra alkalmas blokkot kapok?

Mindkettőre lesz lehetőség. A visszatérítendő összegről a visszaváltó automata utalványt ad ki, ami a kereskedőnél készpénzre váltható vagy beszámítják a vásárlás összegébe.

A MOHU azt tervezi, hogy a jövőben utalásra is lesz lehetőség, azaz a saját felhasználói fiókunkban megadott bankszámlaszámra történhet az azonnali utalás. Továbbá tervben van, hogy lehetőség lesz jótékony célra is felajánlani az összeget, erre a visszaváltó automata kommunikációs paneljén lesz mód.

9. Eddig is visszavittem a boros/sörös/szörpös üvegeket, ez most megszűnik?

Van egy lista, amely felsorolja, hogy hány forintos betétdíj ellenében válthatjuk vissza jelenleg az alkoholos vagy alkoholmentes italok üvegeit, amit a gyártók akár negyvenszer is újratöltenek. Mindez a környezet igénybevételét, a nyersanyagok kitermelését csökkenti, ami hosszú távú előnyökkel jár.

Mivel az új visszaváltási rendszer is erre hivatott, a betétdíjakra vonatkozó korábbi (209/2005. X. 5.) kormányrendelet hatályát veszti.

Ennek értelmében a bikavéres és a málnaszörpös üvegeket is az újfajta automatákba kell bedobni januártól.

10. A kukarablóktól ki véd meg?

Sajnos a kisebb és a nagyobb településeken is előfordul, hogy a szelektív szemétszállítás napján a kapu elé kihelyezett kukákat ismeretlenek feltúrják, kipakolják és igyekeznek kiszedni belőle mindent, ami visszaváltható vagy valahogyan pénzzé tehető.

A szelektív gyűjtés természetesen továbbra is érvényben marad és egyáltalán nem biztos, hogy mindenki azonnal igénybe fogja venni a visszaváltási lehetőségeket. Így sok olyan termék csomagolása landolhat a kukában, amelyen rajta lesz az 50 forintot érő logó. Egyesek úgy vélik, ez odavonzza majd a kukarablókat, akik szétdobálhatják a szemetet az utcákon pár száz forint reményében. Erre az eshetőségre egyelőre nincs konkrét megoldás.

(Képek forrása: MOHU)