Lázár János lenézi őket, de áprilisban forradalom lesz – üzent a miniszternek a kiábrándult fideszes polgármester

2018. március 5., 18:43

Szerző:

Lesújtó képest fest a Fidesz vidékpolitikájáról Komlóska polgármestere, Köteles László a Magyar Nemzetnek adott hétfői interjújában. Kübekháza mellett Komlóska volt a másik település, amelyről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég lenézően beszélt a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást felvezető kampányban. A tárcavezető szerint a megméretés tétje az volt, hogy a hódmezővásárhelyiek Komlóska és Kübekháza vagy Debrecen útját választják-e, amire Kübekháza polgármestere imponáló választ adott, Komlóska nevében pedig Köteles Lajos most azt mondta, hogy Lázár János semmibe veszi a falvakat, nem tesz erőfeszítéseket értük, csak a hasznukat élvezi. Szerinte nyilvánvaló, hogy a Fidesz a kistelepülések kivégzésére törekszik, például az úgynevezett ASP-rendszer bevezetésével, amely az önkormányzati ügyintézést központi rendszerbe szervezi, és elő van készítve az is, hogy az önkormányzatok számlavezetését államkincstárhoz bekötése.

Fotó: Köteles László Facebook-oldala

Mindez azt jelenti – állítja Köteles László –, hogy Magyarország már most is alig működőképes. „Az áprilisi választáson forradalom lesz, a józan ész, a csendes többség forradalma” – fűzi hozzá. Szerinte 2018 kérdése az, hogy demokrácia vagy diktatúra lesz. Az országgyűlési képviselők már régen inkább a pártvezetéstől függnek, a megyei önkormányzatok autonómiáját teljességgel felszámolták, és a települési önkormányzatokét is fel fogják. Mindenfajta támogatás a Fidesz jóindulatán múlik. Az EU-s támogatások hatvan százalékát – hívja fel a figyelmet a polgármester – a települési önkormányzatokon keresztül lehet lehívni, és ennek a támogatásnak a sorsáról a legszívesebben az Orbán-kormány döntene. Ő 2010-ben harminc elképzeléssel állt elő, de szóltak neki, hogy a pályázatot be se adja. – 2010 óta úgy működik a pályázati rendszer, hogy ők hagynak jóvá minden pénzt, ők mondják ki az utolsó szót – állítja. Komlóska tavalyi normatívája 10 200 000 forint volt, amely nem fedezi a kiadásokat.

Az interjúban Köteles Lajos beszél arról is, hogy ugyanúgy, ahogyan országszerte több várost, Komlóskát is áthatja a félelem. Félnek a migrációtól, mert félrevezették őket az óriásplakátokkal és az állami televízióból áradó propagandával és félnek a hatalomtól is. „Főként a munkahelyüket féltik vagy a vállalkozásukat. Az egyik aktivistánknak azt mondták, hogy ha a gyereke a kiválasztott középiskolába akar menni, akkor jó lenne, ha nem venne részt politikai eseményeken, és nem posztolgatna az interneten” – meséli erről. Magát egyébként kiábrándult Fidesz-szavazóként aposztrofálja, aki 2014-ig mindig a kormánypártra adta a voksát. – Sőt, aktivista voltam. Még 2014-ben is. Volt narancssárga dzsekim és Kubatov-listám – árulja el.