Közösségi finanszírozású hetilappá alakulna át a Magyar Nemzet

2018. április 18., 16:57

Szerző:

„Megpróbáljuk közösségi finanszírozásból folytatni: hetilapot indítanánk, egy vékony online háttérrel. Ebben van most realitás” – mondta a Zoom.hu-nak a múlt kedden bezárt Magyar Nemzet utolsó főszerkesztő-helyettese.

György Zsombor szerint ezt „aprópénzből” meg lehet csinálni. Várják, hogy jelentkezzen valaki, aki ennek elindításában anyagi segítséget nyújtana. Egyelőre pénzt nem, csak információt gyűjtenek, és a jogi hátteret szervezik a kollégáival.

A hetilap éves előfizetési díja – számításaik szerint – 20-25 ezer forint lenne. A utolsó főszerkesztő-helyettes szerint reális cél lehet a heti 30 ezres példányszám. Mint mondta: százával érdeklődnek civilek, hogy olvasnának egy ilyen kiadványt. Mindehhez azonban induló tőkére van szükségük. Ha lenne néhány millió forintjuk, akkor bele tudnának vágni.

„Egyelőre félnek a befektetők. Egy milliárdos nagyvállalkozó már majdnem igent mondott, de aztán visszalépett, mert szerinte öngyilkosság lenne ilyen politikai környezetben nekivágni.

Félnek, de bízunk benne, hogy találunk valakit”

– mondta a György Zsombor.

Reményei szerint az alaptőke után az egész folyamat átfordulhat az önfenntartás felé. Eleinte biztosan nem lenne nagy hasznuk, de egy idő után a hirdetők is megtalálhatják őket.

Az induláshoz 15-20 kollégára van szükség, ez a létszám később bővülhetne.

Kérdésre válaszolva elmondta:

a szombati szamizdat számból után 425 ezer forintjuk maradt, amit jótékony célra fordítanak.

Az még nem dőlt el, hogy melyik szervezetnek tudnak majd segíteni.

Fotó: Bárkay Tamás

A Magyar Nemzet és a bedöntött Simicska-portfólió megvásárlására irányuló tárgyalásokról eközben kevés konkrétumot tudni. Annyi biztos, hogy az LMP elnökségi tagja, Ungár Péter vételi ajánlatot tett még a múlt héten a Nemzet Lapkiadó Kft.-re, de nem ment el a hét elejére tervezett talákozóra. Úgy tudni, hogy a Vau és a Nyamm tévé ugyancsak érdeklődő tulajdonosa, Milkovics Pál nem kapott választ a tulajdonosoktól, ezért visszavonta ajánlatát.