Indul az előszezon, több vonatot indít a Balatonhoz a MÁV

Hétfőn elindítja a MÁV Zrt. az előszezoni menetrendjét, így több vonat megy majd a Balatonhoz.

2024. május 12., 11:37

Szerző:

A MÁV-Start a vakáció előtt már egy hónappal, május 13-tól az előszezoni menetrend szerint, sűrűbben indítja a vonatokat a Balatonhoz, ezzel is elősegítve a tó térségének turisztikai hozzáférését, fejlődését – tudatta a vasúttársaság az MTI-vel. Hozzátették, nemcsak több vonattal, hanem „nagyobb kerékpárszállítási kapacitással, emelt színvonallal, valamint többletszolgáltatásokkal készülnek”.

A Déli pályaudvar és Fonyód, illetve Balatonszentgyörgy között az előszezonban már elindulnak a kétóránként közlekedő Déli-Parti InterRégiók. Az egész évben Budapest és Keszthely között kétóránként közlekedő Balaton InterCitykben 1. osztályú kocsi, továbbá az előszezon egy részében, május 25-től étkezőkocsik is közlekednek.

Ezenkívül a főváros és Nagykanizsa közötti Tópart InterCityket is igénybe lehet venni. Hétvégi és ünnepnapokon az előszezonban is közlekedik Szob és Fonyód között a népszerű Jégmadár expresszvonat. Péntek és szombat éjszaka a Bagolyvonatokkal a déli parton Keszthely és a Déli pályaudvar között biztosítják az utazást.

Az északi part és a főváros között visszatérnek hétfőtől a Kék Hullám expresszek, a Vízipók sebesvonatok és a hétvégi Katica InterRégiók – közölték.

Az előszezontól nemcsak a Helikon InterRégiókkal, hanem a Tanúhegy expresszvonatokkal is el lehet jutni Győrből Keszthelyre. Ugyanide Szombathelyről pedig a Lesence expresszvonattal lehet átszállás nélkül utazni. Szombathely és az északi part (Badacsony, Balatonfüred) között napi egy Kék Hullám expresszvonat biztosít közvetlen kapcsolatot. Pécset a nyugati parttal és a Balaton fővárosával, Siófokkal a Fenyves expresszvonat kapcsolja össze, amely már május elsejétől közlekedik naponta egészen az utószezon végéig, majd pedig november 3-ig hétvégenként és ünnepnapokon.

A tájékoztatás szerint június 22-től, a főszezoni menetrend indulásától „további vonatokat állítanak az utasok szolgálatába, hogy megkönnyítsék a balatoni kirándulásokat, nyaralásokat”. Ekkortól a keleti országrészt (Miskolc, Debrecen, Békéscsaba, Szeged és Szolnok térségét) is közvetlen járatokkal kapcsolják össze a Balatonnal.

Rendszeresek az agresszív utasok támadásai a tömegközlekedésben

A jegyvizsgálók, az autóbusz-vezetők, a mozdonyvezetők, a HÉV járművezetők és a rendészek is közfeladatot ellátó személyek, tettleges és agresszív bántalmazásuk bűncselekménynek számít, az elkövető súlyos büntetésre, akár szabadságvesztésre is számíthat – jelentette ki közleményében a MÁV Zrt. tegnap. Eszerint minden egyes bántalmazási esetben rendőrségi feljelentést tesznek, és a a fedélzeti-, állomási- és testkamerák segítségével, illetve a rendőrségnek köszönhetően sikerül is elfogni az elkövetőket.

A tájékoztatásuk szerint idén, az első negyedévében már 24 eset történt. A szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték, megdobálták, vagy sörrel öntötték le a jegyvizsgálót, az agresszív utasok többször erőszakosan léptek fel, lökdösték, megütötték, megrúgták vagy késsel megsebesítették a jegyvizsgálót.

(Képünk illusztráció. Forrás: szjeno09190 / Pixabay)