Kövér László szerint az Orbán-kornány és a Fidesz újabb törvényekkel fog beavatkozni a tömegtájékoztatásba

2018. augusztus 20., 01:25

Szerző:

Európa attól Európa, hogy keresztény alapokra támaszkodik, Magyarország pedig attól nemzeti állam, hogy nemzeti kultúrája a kereszténység értékein alapul - mondta az Országgyűlés elnöke a Karc FM rádiónak augusztus 20. alkalmából adott ünnepi interjújában. Az interjút az MTI szemlézte, Kövér László pedig úgy fogalmazott, a magyar nemzeti kultúra megvédése tágabb értelemben az egész európai kontinens civilizációját, kultúráját védi. Hozzátette: Magyarország új jövevényként csatlakozott az európai közösséghez, és ahogy a miniszterelnök nemrég kijelentette, „lehet talán némi nagyzással” is mondani, de mi vagyunk Európa biztonsága és jövője.

Szerinte ha Európa védelméről beszélünk, akkor védjük a család, a házasság szentségét, a nők egyenlő méltóságát. Megjegyezte: a nők és a férfiak soha nem lehetnek egyenlők biológiai adottságaikból fakadóan minden területen, de ez nem jelenti azt, hogy emberi méltóságukban ne lennének azok.  Az állam és az egyház, az állam és a civil társadalom elválasztása is a kereszténység által ihletett európai gondolkodásból fakadó érték, amely nem jellemző más kultúrákra. Lehetne folytatni a sort a demokratikus intézményrendszerig és a parlamentarizmusig, és az utóbbi szerinte ott tudott kiteljesedni, ahol kereszténység által ihletett politikai gondolkodás is jelen volt. Véleménye szerint ezért hiábavaló a demokráciaexport, amit az Egyesült Államok Donald Trump elnök hivatalba lépéséig próbált propagálni.

Interjú Kövér Lászlóval Kövér László
Fotó: Bruzák Noémi

A házelnök beszélt arról is, hogy 2010 és 2018 között 1278 új törvényt vagy -módosítást fogadtak el, ami szerinte világrekord. Ennek gyökere, hogy 2008-ra a magyar állam totális válságba jutott az előző kormányok „dilettáns” politikája miatt. Ez indította őket arra, hogy újjászervezzék a magyar államot, és minderre egyfajta koronaként tették rá az alaptörvényt, amely több mint két évtizedes adóssága volt az Országgyűlésnek. Szerinte a 2010 óta tartó időszak első négy éve a válságkezelésről, az ország felfelé emelkedő pályára állításáról szólt, a második négy évben az életszínvonal javulása talán belejátszott abba, hogy újabb négy évre kaptak mandátumot. Reményét fejezte ki, hogy a következő négy évben sem válság nem lesz, sem olyan migrációs jelenségekkel nem kell szembesülni, mint korábban. Ami azt is jelenti, hogy a parlamentre egyre kisebb teher nehezedik - fűzte hozzá.

Olyan törvényeket fognak elfogadni, amelyek a kormány mozgásterét szabályozzák - jelentette ki. Szerinte az elmúlt 28 évben az Országgyűlés nem tudta megfelelően teljesíteni a végrehajtó hatalom ellenőrzésének feladatát, és szerinte ebbe 1998 is beletartozik, mert akkor is válsághelyzet volt az előző kormány teljesítménye miatt.

A következő négy év egyik fontos feladata, hogy a parlament ellenőrző funkcióját növeljék - mondta Kövér László. Felhívta a figyelmet, a biztonság megteremtésének elengedhetetlen feltétele az is, hogy az önazonosságot, a nemzet kulturális-szellemi karakterét meg tudják óvni, és véleménye szerint ez is igényel majd törvényalkotási beavatkozásokat, legyen szó a többi között a köznevelésről, a felsőoktatásról vagy a tömegtájékoztatásról.