Kiüríti a CEMP-et a kegyvesztett Spéder Zoltán, egy csomagba teszi át fontos érdekeltségeit

2018. szeptember 11., 16:19

Szerző:

Tulajdonost váltott a Közép-Európai Média és Kiadó (CEMP) legtöbb eszköze. A változás látszólag annyi, hogy a vagyonelemek átkerültek Spéder Zoltán egyik zsebéből a másikba. Az új tulajdonos társaság, a Spéder által a nyáron alapított Silhouette Capital Management Kft., amely a cégbírósági iratok szerint nemrég több milliárd forint értékű részvénycsomaggal is gazdagodott – írja a G7.

Fotó: Fotó: MTI

Az egyik legnagyobb magyar online kiadóvállalat, a CEMP legtöbb eszköze már tavaly májusban átkerült a CEMP egy leánycégéhez, a Cemp-X Online Zrt.-hez. Ezek között voltak a Totalcar, a Dívány.hu, a Femina, a Napi.hu és a Port.hu kiadócégei. Októberben ide került még egy CEMP-cég, idén nyáron pedig CEMP talán legfontosabb cége, a kiadócsoport bevételeit csatornázó CEMP SH Kft., azaz a saleshouse.

A portál emlékeztet arra, hogy a CEMP korábbi zászlóshajója, az Index.hu Zrt. tavaly áprilisban átkerült Simicska Lajos Pro-Ráta Zrt. nevű cégéhez, ahonnan egy napon belül továbbkerült egy alapítványhoz. Ennek ellenére a szoros együttműködés megmaradt az Index és a CEMP között, a legnagyobb magyar online portál hirdetéseit továbbra is CEMP szervezi.

Egy pár napos cégbírósági bejegyzési kérelem szerint Spéder a Dorsum Informatikai Zrt.-ben lévő 1287 darab részvényét is apportálná a Silhouette-be. Így néhány hét alatt 6,9 milliárd forintra nőtt a Silhouette vagyona. 

A G7 azt írja, hogy a piacon nagyjából egy hete köröznek pletykák a CEMP közelgő eladásáról. Azt még nem tudni biztosan, hogy miért rendezi át tulajdonát Spéder, de egy esetleges eladást ez mindenképpen megkönnyíthet.

Spéder Zoltán 2016-ban látványosan kiesett a kormányzati kegyekből. Eladta szinte teljes tulajdonrészét az FHB-ben, és lemondott a bank elnök-vezérigazgatói tisztségéről is. Tavaly már hűtlen kezeléssel is megvádolták.

A 2015 óta szintén kegyvesztett Simicska Lajos idén nyáron adta el érdekeltségeit Nyerges Zsoltnak.