Kínai után orosz hitelből is épülhet magyar vasút

Egyelőre kérdéses, hol fog áthaladni a V0-nak nevezett Záhony-Sopron vasútvonal.

2022. február 3., 09:48

Szerző:

Az orosz állami vasúttársaság (RZSD) kétmilliárd dollárig (629 milliárd forint) részt vállalna a magyarországi V0-s vasút beruházásában, írja a Világgazdaság Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai sajtótájékoztatóján tett bejelentés alapján.

A gazdasági portál szerint a kétmilliárd dolláros összeg akár hitel is lehet, amely jelentős részét fedezhetné a Záhonytól Sopronig haladó, többnyire kétvágányú, elsősorban teherszállításra szánt pálya kiépítésének. A projektnek egyelőre nincs megvalósíthatósági tanulmánya, mert az annak elkészítésére tavaly áprilisban kiírt pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. május végén visszavonta.

Így a leendő nyomvonal kapcsán egyelőre csak a lobbizás kezdődhet meg, vagyis hogy melyik városnak jelentene könnyebbséget ha a V0-nak köszönhetően csökkenne a rajtuk átmenő tranzitforgalom. A Duol hírportál arról számolt be, hogy a Jövő Új Városáért Egyesület (JÚVE) szerint a V0-s adott szakaszát Szolnok, Kecskemét, Dunaújváros, Székesfehérvár és Győr között érdemes megépíteni.

A szerelvények tervezési sebessége 120–160 kilométer per órás lenne, a pályán folyhatna személyszállítás is. A projekt részleteiről a lap kérdezte az Innovációs és Technológiai Minisztériumot is, választ azonban nem kaptak.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Dunai Finomító és Ercsi vasútállomást elkerülő, épülő vasútvonal az Érd -Pusztaszabolcs vonalszakaszon Ercsinél 2020. április 24-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.