Kiemelten támogatná a kormány, hogy 25-35 év között szüljenek a magyar nők

2018. április 25., 13:15

Szerző:

A 25–35 éves korosztály gyermekvállalását ösztönözné kiemelten a kormány. A hvg.hu birtokába jutott az a dokumentum, amiben az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2018 utáni demográfiai terveket összegzi.

A koncepció a gyermekvállalás további ösztönzése előtt említi célként a lakosság egészségi állapotának javítását és a várható élettartam növelését, mivel még mindig sereghajtók vagyunk az EU-ban az elkerülhető halálozások tekintetében. Ezért népegészségügyi prevenciós és szűrőprogramok indítását, további intézményfejlesztéseket és eszközbeszerzéseket sürget az anyag.

Fotó: Pixabay

Második helyre került a várandósság és a szülés körülményeinek javítása, mondván, hogy a pozitív élmények kedvezően befolyásolhatják a további gyermekvállalást. Így fontos például „a korábbiaknál támogatóbb szemlélet meghonosítása, hogy minden gyerek úgy születhessen meg, ahogy az érintettek számára a leginkább ideális”.

Úgy tűnik, a kormány végre kész intézkedéseket is hozni a család és a munka összeegyeztetésének segítésére: megkétszereznék a bölcsődei férőhelyek számát (a jelenlegi 50 ezer férőhelyről 90 ezerre emelését), és ösztönöznék a távmunka, a rugalmas és részmunkaidő szélesebb körű elterjesztését.

A minisztérium elismeri, hogy van hova fejlődni. A 6 év alatti gyereket nevelő és részmunkaidőben dolgozó nők aránya Magyarországon mindössze 10,2% volt 2016-ban, szemben a 39,1 százalékos uniós átlaggal. Az otthonról végzett munkát tekintve is nagy a hátrány, csak az anyák 7 százaléka dolgozik otthonról.

A feltételek javításához a szemléletváltozás mellett a munkáltatók anyagi ösztönzését és a munkajogi szabályok kiigazítását sürgetik, az állami szférának és a közintézményeknek ebben példát kell mutatniuk.

Különösen a 25–35 éves korosztályt támogatná a kormány, vagyis a legtermékenyebb  korban járók családalapítását. Annak érdekében, hogy az első gyerekek a mostani, átlag 28 éves kor előtt megszülessenek, a diák-, illetve lakáshitel-tartozások elengedésén túl további anyagi segítséget akarnak nyújtani. A tervek között szerepel az apák szerepének fokozott elismerése, a főállású anyaság nagyobb anyagi támogatása, és a határon túli magyarokra is kiterjesztenék a kedvezmények és támogatások körét.