Ki akart rúgatni egy Los Angeles-i magyart a magyar főkonzul, de elfelejtette, hogy az Egyesült Államokban ez nem bemondásra megy

Széles Tamás képes volt az amerikai magyarok között is viszályt szítani Orbán Viktor védelmében.

2018. augusztus 17., 16:41

Szerző:

Az Orbán-kormányt kritizáló kommentjei miatt akarta eltávolíttatni az Egyesült Államokbeli Los Angelesben működő Egyesült Magyar Ház (United Hungarian House) alelnökét a város magyar főkonzulja, Széles Tamás – értesült az Index. A nyugati parti metropoliszban és környékén mintegy 70 ezer fős magyar közösség él, számukra szervez programokat, ünnepségeket a független civil szervezetként működő Magyar Ház. Ennek az alelnöke Sárvári Álmos, aki minden bűne az volt, hogy az április 8-i magyar országgyűlési választások után fűzött néhány kormánykritikus megjegyzést egy ismerőse Facebook-posztjához. A hozzászólásokra ugyanis Széles Tamás is felfigyelt, és felhívta telefonon a Magyar Ház igazgatóját, Pereházy Miklóst, és számon kérve rajta Sárvári Álmos viselkedését, és követelve tőle, hogy rúgja ki a alelnököt.

Széles Tamás
Fotó: MTI/Kovács Attila

Pereházy Miklós nem értette, hogy a magyar főkonzul mit akar. 

„Mindenkit megillet a véleménynyilvánítás szabadsága, és ezt az alapjogot mi Amerikában nagyon-nagyon komolyan vesszük”

– mesélte az Indexnek.

Széles Tamást 2017-ben nevezték ki Los Angeles-i főkonzulnak, pedig semmiféle diplomáciai tapasztalattal nem rendelkezett, sőt, a helyi magyarok előtti első nyilvános szerepléséről készült videóból kiderült, hogy angolul sem tud túl jól. Hiányosságait azzal tudta kompenzálni, hogy a fideszes önkormányzat által működtetett Debrecen Televízió ügyvezető igazgatójaként kiváló személyes kapcsolatban volt Kósa Lajossal, akit még egy új-zélandi Rolling Stones koncertre is elkísért.

Pereházy Miklós az Indexnek elmondta, a telefonhívásig harmonikus volt az együttműködésük Széles Tamással, a Magyar Ház pedig apolitikus intézmény. De amikor a főkonzul Sárvári Álmos kirúgását követelte, megdöbbent. A Magyar Ház igazgatója szerint Magyarország képviselőinek meg kéne tanulniuk elviselni a nyilvános kritikát, hiszen

1956-ban nem azért mentek ki az emberek, hogy elhallgattassák őket.

Pereházy Miklós annyira felháborodott, hogy az egyik e-mailjéhez csatolta az 1776-os függetlenségi nyilatkozatot és az amerikai alkotmányt is, amelynek az első kiegészítése garantálja 1791 óta az Egyesült Államokban szent és sérthetetlen szólásszabadságot.

A főkonzul – mesélte – azzal is fenyegetőzött, hogy „el fogja vinni a nemzeti ünnepeket" a Magyar Házból, azaz a hivatalos megemlékezések szervezésében megszakítja a hagyományos együttműködést. Ez később meg is történt, ugyanis az idei augusztus 20. alkalmából a főkonzulátus már külön ünnepséget szervezett a Los Angeles-i Szent István-templomba.

Pereházy Miklós szerint Széles Tamás ráadásul igyekezett befeketítetni őt a helyi magyarok előtt, Még „kaliforniai tisztességes magyarok” is küldtek neki névtelen levelet Sárvári Álmos alelnök eltávolítása érdekében.

A Los Angeles-i magyar főkonzul viselkedése és a Magyar Házat ért támadások miatt a napokban ő is levélben fordult Gróf István Los Angeles-i ügyvezető konzulhoz.

„A magyar diplomáciának nem feladata civil életünkbe történő beavatkozás, s meggyőződésünk, hogy ehhez Édes Hazánk külügyminisztériuma nem adta beleegyezését. Ha ezt tette volna, akkor haladéktalanul kérünk változtatni ezen” – írta a Magyar Ház igazgatója, azonban választ egyelőre nem kapott a magyar diplomáciától. Az Index eközben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot kereste meg a kérdéseivel, de a tárca nem reagált.

A magyar diplomáciától egyébként nem idegen a mikromenedzseri hajlam és a kisstílű zavarkeltés, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanis deklaráltan elvárja, hogy a Magyarországgal szemben  kritikus külföldi konferenciákra  elmenjenek az adott országban szolgálatot teljesítő magyar diplomaták, és fel is szólaljanak az Orbán-kormány védelmében. Ez tavaly is októberben is kiderült, amikor Széles Tamás egyik beosztottja, Danku Attila megzavarta Magyar Bálint előadását a berkeley-i egyetemen, a University of California, Berkeley campusán. A magyar kisstílűség pedig nem ismer határokat, júniusban Joakim Medin svéd szabadúszó újságíró Magyarországról szóló könyvének stockholmi bemutatóján a nagykövetségi első beosztott, Győri Péter helyettes konzul balhézott egy sort. 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.