Kezd elfajulni az ukrán-magyar viszály, Kijev kitiltaná a magyar miniszteri biztost

Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde után most Kárpátalja miatt dühös a szomszéd ország.

2018. augusztus 3., 16:56

Szerző:

Ukrajna kész megtagadni a belépést az országba a Kárpátalja fejlesztéséért felelős magyar miniszteri biztostól, Grezsa Istvántól, ha Magyarország nem ad megfelelő magyarázatot arra, hogy miért hozta létre a tisztséget – mondta az ukrán külügyminiszter-helyettes a Jevropejszka Pravda ukrán portálnak pénteken.

Vaszil Bodnar elmondta, hogy az ukrán kormány várja a hivatalos magyarázatot magyar partnereitől, de Budapest egyelőre hallgat. „Ha nem lesz az elvárásainknak megfelelő reagálás, ha nem lesz kimerítő magyarázat és változtatás a tisztség megnevezésében, akkor Ukrajna kénytelen lesz keményen reagálni, nem kizárva a beutazás megtiltásának lehetőségét sem, jóllehet, mi ezt természetesen nem szeretnénk” - közölte.

A külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy Ukrajna elfogadhatatlannak tartja Magyarország beavatkozását a belügyeibe, és a diplomáciai befolyásolás minden lehetséges eszközét fel fogja használni. 

– Ezt Magyarország részéről egy újabb lépésnek tekintjük abban a destruktív, provokatív cselekménysorozatban, amelynek az utóbbi időben tanúi vagyunk, a tárgyalásokon az utóbbi időben elért haladás ellenére – tette hozzá Vaszil Bodnar.

Fotó: karpathir.com

A Miniszterelnökség az ukrán nyilatkozatra reagálva közölte, az utóbbi években Kárpátalján végrehajtott, több tucatnyi sikeresen megvalósított fejlesztési program ugyanúgy gyarapítja az ukrán, mint a magyar közösséget. Emiatt a tárca felháborítónak tartja az ukrán reakciót.

A Kijev és Budapest közötti kardcsörtetéshez az alaphangot z adta meg, hogy az ukrán külügyminisztérium múlt csütörtökön bekérette az ideiglenes magyar ügyvivőt, tiltakozásul Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban tett „barátságtalan ” kijelentései miatt. A magyar miniszterelnök akkor egyebek közt azt mondta, hogy szerinte nincs realitása annak, hogy Ukrajna belépjen az Európai Unióba és a NATO-ba, és Oroszország meg fogja akadályozni a Nyugathoz való csatlakozást. Orbán ezen felül bírálta az EU oroszokkal szembeni szankcióit, amelyeket Moszkva ukrajnai katonai intervenciója miatt vezettek be. Menczer Tamás, a a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára ezt követően azt mondta: Orbán Viktor a valóságról beszélt Tusnádfürdőn, emiatt Ukrajna nem tehet szemrehányást Magyarországnak.

 

Tegnap 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.