Keményen nekiment Geréb Ágnesnek Novák Hunor

2018. június 29., 11:33

Szerző:

Egyszemélyben sokat tett, és még többet ártott az otthonszülés ügyének. Nem szent, sőt, kuruzsló: több gyermek halála szárad a lelkén. Egyáltalán nem követte a nemzetközi ajánlásokat, modern orvosi szemmel is vállalhatatlan a tevékenysége – írja oldalán az áltudományok, oltásellenesség és az egészségügyi összeesküvés-elméletek ellen küzdő orvos, Novák Hunor Geréb Ágnesről.

A börtönbüntetésre ítélt és foglalkozásától eltiltott Geréb Ágnes tegnap kapott kegyelmet Áder Jánostól, pedig

Novák Hunor szerint tevékenységéért minden normális országban szakmától való végleges eltiltás és börtön jár. 

Novák egyáltalán nincs az otthonszülés ellen, mint írja: alacsony rizikójú várandósság, megfelelő szabályozás, feltételek mellett az otthonszülés teljesen biztonságos. Geréb azonban nem tartotta be a nemzetközi ajánlásokat, emiatt halt meg egy baba.

„Sokan azt hiszik, Geréb Ágnes úttörő módon próbálta elhozni a nyugat-európai szemléletet hazánkba. Valójában ez nem így van, csak egy egyszerű példa: nemzetközi ajánlások régebben és most is egyértelműen az otthonszülés abszolút kontraindikációjának tekintik az ikervárandósságot. Azaz ikerterhesség magasabb rizikót jelent, több a szövődmény, koraszülés, magzati halálozás stb. esélye, ezért ilyenkor tilos otthonszülésbe kezdeni. Geréb Ágnes minden szakmai szabályt felrúgva, életeket veszélyeztetve mégis bevállalt egy ikerszülést. A baj be is következett: az egyik ikerbaba szülés közben meghalt, próbálták újraéleszteni, de súlyos agykárosodást szenvedett és pár nap múlva végleg elhalálozott" – írja. Márpedig nemcsak a nemzetközi ajánlások, de még egy 1992-es magyar egészségügyi rendelet is leírja, hogy az ikerterhesség olyan veszélyeztető tényező, ami kizárja az otthon szülést.

Sokan nem tudva a pontos szakmai tényeket azt hiszik, hogy ártatlanul hurcolták meg. Pedig szó sincs erről: az otthonszülés önmagában nem rossz, az viszont szakmailag vállalhatatlan nemzetközi szinten is, amit Geréb Ágnes művelt – összegez Novák Hunor.