Jönnek az uniós ellenőrök, Csepreghy szerint viszont ez csak habverés

Semmi – ez a válasza a Miniszterelnökség miniszterhelyettesének arra, mi lehet a jövő héten Budapestre érkező Európai Bizottság közbeszerzési vizsgálatának eredménye.

2017. november 16., 12:39

Szerző:

Önleleplezőnek tartom, ha az Európai Bizottság névtelen illetékese olyan információkkal látja el az újságírót, amelyek egy még el sem kezdődött vizsgálat eredményét előlegezik meg – mondta a 168 Órának Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese arra reagált így, hogy az Európai Bizottság ellenőrei a jövő héten hazánkba érkeznek, hogy megvizsgálják a jelentősen megdrágult közbeszerzéséket.

 Csepreghy Nándor szerint nem jár majd következménnyel a látogatás 

A 24.hu írta meg, hogy információi szerint az ellenőrök listáján szerepel majd az M3-as metró 39 milliárdról közel 60 milliárd forintra drágult felújítása; a dél-balatoni vasúti projekt, amelyet a becsült 55,5 milliárd helyett 72,4 milliárdért nyert meg a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő R-Kord; és több mint 15 milliárdnyi közbeszerzés, amit a Miniszterelnökség írt ki, például egy 5 és egy 6,5 milliárdos kommunikációs tender és egy ötmilliárd forintos tanácsadói szerződés.

Az egyes ügyeket Csepreghy már csak azért sem kívánta kommentálni, mert – mint fogalmazott – ő maga sem rendelkezik egy el sem indult vizsgálatról információkkal, ahogyan a bizottság sem láthat rá ezekre az ügyekre, anélkül hogy egyáltalán megérkeztek volna az ellenőrök. A miniszterhelyettes egyúttal légből kapottnak nevezte azokat a felvetéseket, amelyek szerint az ominózus vizsgálódás eredményeképp azzal a forgatókönyvvel is számolni kell, hogy az összes uniós támogatás folyósítását felfüggeszti a bizottság, ha az ellenőrzési rendszert nem találja rendben.

„Hetente vannak ilyen ellenőrzések, még nem is éles az új közbeszerzési rendszer, a vizsgálatok folyamatosak, ahogyan a kifizetések is, komolytalan felvetni ilyen következményeket" – fogalmazott.

Hozzátette: eszében sincs megkérdőjelezni az újságíró informátorait, inkább azt találja beigazolódottnak ezzel, hogy nem szakmai, illetve jogi vitákról van szó Brüsszellel, hanem az Európai Bizottság ismét politikai szerepvállalásra adta a fejét Magyarországgal szemben. Csepreghy az ennek indokait firtató kérdéseinkre azt is mondta: az Európai Bizottság szerinte szereptévesztésben van, és politikai hadjáratot folytat azért, mert Magyarország, pontosabban a magyar kormány egy, a nemzetállamok kompetenciáinak erősítését célzó álláspontot képvisel az Európa jövőjéről szóló vitában. Márpedig ha ez az álláspont érvényesül majd az európai intézményrendszer várható reformja során, az azzal fog járni, hogy a bizottság ismét az uniós jog szerinti végrehajtó és nem pedig a most gyakorolt, rosszul értelmezett politikai alakító szerepkörébe kényszerül vissza.

Kérdésünkre, mégis mit vár a jövő heti bizottsági delegáció látogatásától, Csepreghy úgy fogalmazott: „Hogy mi lesz? Semmi. Ez az ügy csakis arról szól, hogyan lehetne minél nagyobb habot verni a semmiből.”

Ezzel szemben a 24.hu azt írta: az auditorok a jövő héten érkeznek Budapestre, és azt vizsgálják, megfelelő-e az uniós támogatású projektek közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. Ha megbukik valamelyik projekt, akkor a szabálytalanság súlyától függően a támogatás egy részét vissza kell fizetni. Ez a szokásos következménye az auditoknak, ennél azonban nagyobb a tét. Brüsszeli forrásból úgy tudják, azzal a forgatókönyvvel is számolni kell, hogy az összes uniós támogatás folyósítását felfüggeszti a bizottság, ha az ellenőrzési rendszert nem találja rendben. A rendszer körül márpedig évek óta gyűlnek a viharfelhők.

Eközben kiderült: hamarosan egyetlen informatikai cég, a NEKSZT Kft.-nek a rendszerén keresztül fog átfutni valamennyi állami és önkormányzati közbeszerzés összes irata. A HVG cikke szerint így Tiborcz Istvánék köreihez kerül az állami közbeszerzések kulcsa, ugyanis a cég ügyvezetője a miniszterelnök vejének üzleti köreiből érkező Csányi István. A NEKSZT-et a Miniszterelnökséget vezető Lázár János november elején jelölte ki az elektronikus közbeszerzés kizárólagos üzemeltetőjének, miután az állam még a nyáron úgy döntött, hogy megveszi a cég jogelődjét. A vállalat élére Csányit nevezték ki, akit korábban Lázár javaslatára a közbeszerzéseket felügyelő helyettes államtitkárnak neveztek ki. Csányi korábban az Ész-Ker nevű cég vezetője volt: a cég korábban milliárdokat kapott önkormányzati szereplőktől, hogy tanácsokat adjon a közbeszerzésekhez. Az Ész-Ker többségi tulaja Kárpáti Péter, aki több ponton is kötődik Tiborcz Istvánhoz.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.