Jelentősen megemelték a veronai buszbalesetért adott kártérítés összegét

2018. július 25., 12:44

Szerző:

Jelentősen megemelte a biztosító a veronai busztragédia áldozatai és sérültjei után járó kártérítés összegét. Már át is utalták a pénzt mindenkinek, függetlenül attól, hogy elfogadta-e az összeget vagy sem. A hozzátartozók többsége ugyanis csak előlegként tekint a megítélt kártérítésre – értesült a Zoom.

Az olaszországi Verona közelében 2017. január 20-án éjjel 17-en vesztették életüket, amikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz balesetet szenvedett és kigyulladt.

Megemlékezők a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál a tragédia után.
Fotó: MTI/Kallos Bea

Szendrei Endre a balesetben unokahúgát veszítette el. Azt mondta a portálnak, hogy az első hírek szerint egyes szülők négymillió forintot kaptak volna a biztosítótól, de ezt mindenki elutasította, mire a biztosító tavaly megemelte az összeget. Szendrei két-három családról tud, aki ezután elfogadta azt, de többen ezt is elutasították. Végül a biztosító a megemelt összeget mindenkinek kifizette, attól függetlenül, hogy elfogadták-e. A kártérítés megállapításánál különbséget tettek a közvetlen hozzátartozók között, azaz más összeget kap a szülő, a testvér és a nagyszülő.

A férfi azt is elmondta, hogy a magyar családok Olaszországban kártérítésért indított polgári pereinek egy részét összekötik az októberben induló olasz büntetőeljárással – ez a baleset körülményeit vizsgálja majd –, és itt dőlhet majd el, ki a felelős a 17 halálos áldozattal járó katasztrófáért.

A busztársaságot biztosító Groupama a biztosítási titok védelmére hivatkozva nem közölt részleteket a kárrendezési folyamatról, ezért nem tudni, hogy ki mennyi pénzt kapott. Az érintetteket is köti a titoktartás, mert ha valaki beszámol a kártérítés összegről, a biztosító a titoktartás megsértése miatt vissza is perelheti az összeget.