Itt a bizonyíték, hogy a cuki Jobbik melletti kiállás nem a demokrácia védelme

Egyre nehezebben hihető, hogy a Jobbik ne részesült volna tiltott pártfinanszírozásban, illetve jogtalan előnyben a Simicska Lajos cégei által a radikálisoknak adott, most pedig „csökkentett áron" visszavett plakáthelyekkel.

2017. december 16., 08:31

Szerző:

Nem kellett sokat várni, hogy egyértelművé váljon, miért volt az LMP, a Momentum Mozgalom és az Együtt részvétele – legalább – furcsa a Jobbik pénteki fáklyás tüntetésén. Nem elég, hogy Szél Bernadett, Fekete-Győr András és Juhász Péter párvezetők ezzel a „szolidaritással" a korábban a gárdamellényt sem megvető Vona Gábornak tapsoltak, elfelejtve a Jobbik uniós zászlót égető, cigány magyarságot megfélemlítő, antiszemita megnyilvánulásait. De ezzel ezek a pártok egy olyan Jobbikkal vállaltak – XXI. századi – közösséget, amely egyre bizonyosabban jutott jogtalan előnyökhöz, s a demokratikus pártversenyben törvénytelen, de legalábbis szabálytalan módon jelentős financiális segítséghez Simicska Lajostól, a Fidesz egykori, mára kegyvesztett oligarchájától.

Fotó: 168 Óra archív

Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy a Jobbik további mestercselekkel próbálkozik kibújni a hatalom öleléséből az Állami Számvevőszék által rá kirótt, 662 millió forintos büntetés után. Miközben ugyanis Vona Gábor pártelnök a demokrácia elveszését vélte felfedezni a a Jobbik megrovásában és a jövő évi választási indulását veszélyeztető pénzbírságban, a szélsőjobboldali pártot újabb jelentős összeggel segíti ki Simicska, aki visszavásárolta azokat a plakáthelyeket, amelyeket cégei révén néhány hónapja eladott a Jobbiknak.

Eredetileg a Pesti Srácok nevű kormány- illetve Fidesz-közeli lap hozott nyilvánosságra két dokumentumot, ami állításuk szerint a Jobbik és Simicska plakátcégei, a Publimont és a Euro-Publicity közötti adásvételi szerződés. Az Index által ismertetett kontraktusok a dátum szerint szeptember 19-én köttettek, és eszerint

a két Simicska-cég elad a Jobbiknak 1041 köztéri óriásplakátot összesen 129 millió 413 ezer forintért. Ez 124 ezer forint per plakáthelyet jelent, amely alig több, mint ha listaáron 3-4 hónapra kiadná a reklámfelületet a cég.

A Publimont 978 plakátot adott el 124,2 millióért, míg a másik cég számai 41 plakát és 5,2 millió forint. A plakátokat a Jobbik csak politikai hirdetésekre használhatja 2020 végéig, nem adhatja őket tovább bérbe, és nem adhatja őket el. Ha hatósági eljárás indul a Jobbik ellen, akkor értesíteniük kell az eladót.

Sőt: a két papír szerint például a Jobbiknak a vételárból összesen 27,5 millió forintot kell átutalnia, a maradék bő 100 milliót csak a választások után, 2018. május 31-ig.

De ezzel még nincs vége: az egyik passzus szerint, ha a Jobbik 8 napon túli késedelembe esik a fizetéssel, akkor az eladó felbonthatja a szerződést, és a plakátok tulajdonjoga visszaszáll rá, visszaállítják az eredeti állapotot, és elszámolnak egymással. Vagyis ezt lefordítva, akár az a helyzet is előállhat ezzel a szerződéssel, hogy a Jobbik 27 millióért hozzájut a választásokig több mint 1000 óriásplakáthoz, majd nem fizet, így választások után a Publimont egészen egyszerűen visszakap mindent.

A szlogen kétségtelenül igaz

Szemleéltetésként az Index kiszámolta azt is: mindez azt jelenti, illetve jelentette volna, hogy egy plakátot kerekítve 27 ezer forintért kap szeptember végétől április elejéig, azaz a választásokig a Jobbik. Ez 6 hónappal számolva bruttó 4-5 ezer forint per plakát per hónap. Ez, akárhogy is nézzük, gyakorlatilag ingyen van – jegyezte meg a portál.

Csakhogy az ügyben triplacsavarként, éppen a Jobbik magyarázkodásából az sült ki: szerintük sokkal több pénzről, több szerződésről is szó volt, de mindez már mindegy is, mert Simicska cégei már visszavásárolták tőlük a plakáthelyeiket.

„A reklámberendezések tulajdonjogát fentiek és a párt az ÁSZ jogtalan és alaptalan 662 millió forintos bírságolása következtében a Jobbik a héten eladni kényszerült, ugyanis a jogtalan büntetések következtében anyagilag szinte teljesen ellehetetlenült, sem a maradék vételár kifizetésére, sem a kapcsolódó szerződések szerinti területbérleti, ragasztási és karbantartási költségek kifizetésére képtelenné vált, így ez a lépés elkerülhetetlen volt".

Az Index és a Népszava kérdésére végül a Jobbik azt is elárulta: "a szerződés valóban kiköti, hogy 2020-ig harmadik szereplőnek nem adhatóak el az eszközök, így mivel más lehetősége nem volt, a Jobbik tájékoztatta az eladó cégeket a kialakult helyzetről, az Állami Számvevőszék jogtalan büntetése következményeképpen beálló fizetési nehézségeit, tárgyalásokat kezdeményezett a cégekkel és csökkentett áron eladta nekik a megvásárolt eszközöket."

Tehát Simicska Lajos cégeinek adták vissza a plakáthelyeket, a vételárból pedig legalább ÁSZ-büntetésük egy része fedezhető.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.